Torte Cielaviņa jeb brūnā bezē kūka
Riekstu bezē torte ir vienkārši pagatavojama un ļoti, ļoti garda!
Sastāvdaļas:
400 g zemesriekstu
4 olas
1 glāze cukura
4 ēd.k. miltu
Vaniļas cukurs
300 ml piena
200 g sviesta
Dažas karotes īstā kakao
Gatavošana:
400g zemesriekstus apcepam gaiši brūnus, atdzesējam un sasmalcinām ar nazi mazos gabaliņos.
Ņemam 4 olas, atdalām baltumus no dzeltenumiem.
Dzeltenumus liekam ledusskapī, bet baltumus sākam putot ar šķipsniņu sāli, kad mazliet saputots, pievienojam šķipsniņu citronskābi.
Putojam līdz izveidojas gaisīgas putas, tad pa drusciņai pievienojam 1 glāzi cukuru un turpinām putot līdz stingrām putām.
Apceptos, sasmalcinātos riekstus iemaisām saputotajos olas baltumos. Kad cepu pirmo reizi, tad pievienoju vēl 2 ēd.k kartupeļu cieti, bet šajā reizē es to aizmirsu, tā kā var arī bez tā iztikt.
Uz cepamā papīra uzzīmējam divus apļus, liekam mūsu olas baltumus ar riekstiem, izlīdzinām.
Liekam cepeškrāsnī uz vismazākās uguns, tas būtu ap 100 grādiem un cepam, kaltējam ap 1 stundu.
Gatavie bezē ir ļoti trausli, tā kā uzmanīgi ar tiem.
Kamēr bezē cepas, mums ir laiks gatavot krēmu.
Krēma gatavošana:
4 olas dzeltenumiem pievienoju vel vienu olu 4 ēd.k cukuru un vaniļas cukuru pēc vēlēšanās. Ar putojamo slotiņu izmaisu un pievienoju 4 ēd.k miltus, izmaisu. Uzsildām 300ml pienu, ielejam olu masā un izmaisām līdz viendabīgai masai.
Liekam ūdens peldē un vāram, krēmu nepārtraukti maisot, līdz kārtīgi sabiezē.
Liekam atdzist.
Pa to laiku putojam 100-200g sviestu, daudzums atkarīgs, cik treknu vēlamies. Pievienojam 3 ēd.k cukuru uz 100g sviesta un putojam līdz krēmīgai masai, tad pievienojam kakao, ne saldo, bet īsto, rūgto tik, cik tumšu vēlamies.
Kad sviests saputots, tad pievienojam atdzisušo vārīto krēmu. Visu saputojam, liekam ledusskapī.
Tā kā bezē ir trausls es nolēmu pagatavot arī nelielu biskvīta kārtu pamatnei. Biskvīu gatavojam kādu vēlamies, vai negatavojam vispār.
Ņemam krēmu no ledusskapja un smērējam bezē ripas, liekam vienu uz otras un dekorējam.
Autore: Serjoga, Maikliņš un Natalija