Krējuma riekstu piparkūkas
Šīm piparkūkām var pievienot mandeles, lazdu riekstus, kokosa skaidiņas un pat žāvētus, smalki sagrieztus augļus.
Sastāvdaļas:
100g skābais krējums
100g sviests vai margarīns
1 kārtīga ēd.k medus
1 ēd.k.cigoiņu kafija,vai arī tumšais cukura sīrups,bet ja nu gadījumā nav ne viena ne otra,tad pievienojam vēl vienu ēd.k medu
100g cukurs
100g zemesrieksti (var arī likt mandeles, lazdu riekstus, kokosa skaidiņas un pat žāvētus, smalki sagrieztus augļus)
1/2 tēj.k soda
1 ēd.k kakao
garšvielas piparkūkām,būtībā jau daudzums pēc vēlēšanās,pēc katra gaumes,bet es lieku formas Anatols 1 paciņu-15g
1 ola,izmantosim tikai dzeltenumu mīklā,no baltuma varam gatavot glazūru
ap 2-3 glāzēm miltu,bet precīzi manīsim mīcot mīklu
Gatavošana:
- Riekstus apgrauzdējam,sablebderējam smalkās drupačās.
- Katliņā liekam cukuru, medu, izkausējam,
- Pievienojam margarīnu, izkausējam,
- Tad pievienojam sodu un maisam, masa piepūtīsies, karsējam ap 2-3 minūtēm,
- Ņemam nost no uguns, iemaisam cigoriņu kafiju, vai tumšo cukura sīrupu, ja šos neizmantojam,tad šeit vienkārši pievienojam kakao, piparkūku garšvielas, izmaisām.
- Tad pievienojam skabo krējumu un olas dzeltenumu. Kārtīgi izmaisām.
- Sākam bērt klāt miltus, sākumā maisīju ar koka karoti,bet pēc tam,kad masa jau bieza, tad jau mīcam ar rokam.Miltus liekam tik,lai mīkla ir viegli mīcāma, nelīp pie rokam,bet tai arī nav jābūt cietai.
- Gatavo mīklu ieliekam maisiņā un ledusskapī uz 30 minūtēm.
Bildē N.1 redzams cukura, medus, sviesta, cigoruņu, piparkūku garšvielu, kakao maisījums. Bildē N.2 jau pievienots krējums un olas dzeltenums.
Gatavo mīklu ņemam pa daļām un rullējam, cik plānu vēlamies. Lai mīkla viegli rullētos un neliptu, to rullējam starp diviem cepamā papīra gabaliem. Tā kā mīkla ir ļoti maiga, mīksta, tad arī bērnam rullēt nesagadās nekādas problēmas.
Ar formiņām spiežam cepumus un cepam ap 200 gradiem ap 8-10 minūtēm.
Cepumi ir viegli kraukšķīgi, ar interesantu riekstu piegaršu. Ja vēlamies ļoti kraukšķīgus cepumus, nepievienojam olas dzeltenumu un sodu. Kakao vietā varam pievienot apelsīna vai citrona miziņu.
Autore: Serjoga, Maikliņš un Natalija