Drupaču ābolmaize
Ļoti gards un maigs pīrāgs.
Sastāvdaļas mīklai:
2 glāzes rudzu pārslas
100g sviests vai margarīns
1 ola
4 ēd.k cukurs
šķipsniņa sāls un šķipsniņa citronskābe
1/4 tēj. soda
aptuveni 3 ēd.k kukurūzas milti
Sastāvdaļas pildījumam:
1/2 kg āboli
100g skābais krējums
200g biezpiens
1 ola
3 ēd.k cukurs
kanēlis šķipsniņa
Saldummīļiem cukurs būs nepieciešams vairāk, bet man patika nepārcukurots, jo visa pamatā ir āboli ar dabīgu, svaigu garšu.
Mīklas gatavošana:
Rudzu pārslas sablenderējam un sadrupinam ar sviestu viendabīgās drupačās.
Olas baltumu atdalām no dzeltenuma.
Baltumu sākam putot ar šķipsniņu sāli un citronskābi līdz izveidojas putas, tad pa karotītei pievienojam cukuru, nepārtraukti putojot līdz cukurs izkūst.
Pievienojam dzeltenumu un sodu turpinām putot vēl ap 5 minūtēm.
Sviesta, rudzu drupačās iemaisām saputoto olu, izmaisām.
Pievienojam kukurūzas miltus līdz mīkla nelīp pie rokām.
2/3 mīklas kārtojam cepamtraukā, kur ieklāts cepamais papīrs.(cepamo papīru es lieku, lai gatavo pīrāgu smuki izņemt no formas)
Izlīdzinām mīklu tikai pa formas dibenu un liekam ledusskapī līdz sagatavosim pildījumu, bet 1/3 mīklas liekam maisiņā un saldētavā.
Pildījuma gatavošana:
Ābolus samizojam, sagriežam mazos kubiņos.
Biezpienam pievienojam olu, izmaisām, pievienojam skābo krējumu, cukuru, kanēli. Visu kārtīgi izmaisām.
Ņemam formu, kurā ir mīkla un virsū liekam ābolus.
Pāri pārlejam ar biezpiena, krējuma maisījumu.
No saldētavas izņemam 1/3 mīklu un sarīvējam uz rupjās rīves. Šīs drupačas uzberam uz kūkas, izlīdzinām.
Liekam cepties iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem ap 30-40 minūtēm līdz pīrāga virsma ir brūna.
Mazliet pagaidām, lai atdziest un izņemam no formas pīrāgu. Sagriežam un pasniedzam.
Tā kā vēlējos maigu pīrāgu, lai vairāk jūtās ābolu garša, tad arī cukuru daudz neliku.
Autore: Serjoga, Maikliņš un Natalija