Vaniļas, riekstu Lieldienu pasha
Pagatavot šo gardumu nav ne grūti, ne arī ilgi. Vienīgi tā gaidīšana man bija grūta, vēlējos ātrāk nogaršot, jo kā nekā pirmo reizi ko tādu gatavoju.
Sastāvdaļas:
0,5 kg biezpiens (man bija graudains, viegli mitrs, vājpiena)
100g sviests, var arī vairāk - sviestam jābūt istabas tempertūrā,
mīkstam
2 olas
100 g skābais krējums
100 g svaigais siers
4 ēd.k cukura
1 tēj.k vaniļas cukura
sauja rozīnes
sauja zemesrieksti, var jebkurus riekstus
sauja marmelāde, bet šo gan es iesaku aizstāt ar ko citu, piemēram
žāvētiem augļiem, krāsainām sukādēm. Tas tādēļ, ka marmelāde beigās
izkūst un to vairs nevar manīt, redzēt, protams, garšu tā dod, bet
šķidrāku taisa konsistenci, kad tā izkūst līdz ar to saku, ka
marmelāde te neder.
Vēl būs nepieciešama marle, ko salokam 4 kārtās un trauciņš ar
caurumiņiem dibenā. Ļoti labi derēs plastmasas puķu pods, tiem ir
skaistas formas un caurumiņi apakšā. Es izmantoju plastmasas 1 l
spainīti, izdūru caurumiņus un gatavs trauciņš svētku pashai.
Pagatavošana:
Biezpienu sablenderējam, pievienojam sviestu un svaigo sieru, visu
vēl sablenderējam, lai veidojas viendabīga masa.
Olas viegli sakuļam ar cukuru un vaniļas cukuru, pievienojam
krējumu, izmaisām.
Liekam uz mazas uguns un karsējam, visu laiku maisām. Pievienojam
rozīnes, šādi tās kļūs maigākas.
Karsējam un maisam līdz olu, krējuma masa sāk biezēt.
Kad masa sabiezēja, ļaujam tai atdzist.
Sagriežam marmelādi, Jūsu gadījumā žāvētus augļus, sukādes.
Apgrauzdējam riekstus un sasmalcinām.
Biezpiena masā liekam riekstus un marmelādi. Izmaisām.
Kad olu, krējuma masa jau padzisusi, iemaisam to biezpiena
masā.
Šo biezpiena masu liekam trauciņā, kurā ielikta samitrināta marle.
1 litra trauciņš tieši pietika šādam biezpiena masas daudzumam.
Uzliekam slogu un turam aukstumā ap 12 stundām.
Šo trauciņu ar biezpiena masu ieliekam vēl kādā trauciņā, jo tecēs
sūkalas.
Apgāžam trauku ar gatavo pashu, noņemam uzmanīgi marli.
Sanāca pat ļoti labi. Man patīk.
Sagriežam.
Tā kā man iekšā bija marmelādes gabaliņi, kas izkusa, tad massa
nebija pārāk stingra, bet, ja marmelādes nebūtu, tad pashas
konsistence būtu ideāla.
Nogriezt skaisti nesanāca, bet toties kas par gardu kumosiņu!
Ļoti maiga, krēmīga, rieksti piedod interesantu garšu.
Esmu priecīga par gala rezultātu, neskatoties uz to marmelādes niķi
izkust. Sanāca tiešām gardi. Papildināt var ar jebkādiem riekstiem,
augļiem, gan svaigiem, gan žāvētiem.
Šī man bija vaniļas pasha, bet var pievienot citrona miziņu vai arī
kakao, šokolādi, šādi iegūstot citas garšas, aromātus un
krāsas!
Iesūtījusi Natālija Rogova, Lieldienu fotorecepšu konkursa dalībniece
Konkursu atbalsta IKEA mēbeļu veikals www.irideja.lv!