Mājās gatavota medus kūka
Esmu ēdusi daudz un dažādu medus kūku, bet tik gardu, kas gatavota mājās, sanāca nogaršot pirmo reizi, tādēļ padalos ar recepti. Pirmo reizi taisu bez iebiezinatā piena, un bez tā krēms ir vēl labāks nekā ar.:)
Biskvīta pagatavošana: Olas
izmaisa ar cukuru,pievieno sviestu,medu,sodu un uz lēnas uguns liek
sildīties visu laiku lēni apmaisot, kamēr masa iegūst
karamelizētu nokrāsu. Pievieno miltus un atkal izmaisa (vislabāk ar
koka karoti) un noņem no uguns.Mīklu atstāj uz 30 minūtem.
Tad mīklu sadala no 4-7 daļām(es sadalīju uz 6)Katru mīklas daļu izvīļāt miltos un izrulēt uz ar miltiem apkaisītas virsmas.
Tad no izrullētas mīklas jāizgriež vajadzīgā lieluma apļi (man tie ir diametrā 28cm). Lai sanāk smuki, līdzeni apļi, palīgā var ņemt apakšu no apaļās pannas ar noņemamām malām vai kādu katla vāku. Tā apstrādā visus mīklas gabaliņus. Mīklas atgriezumus arī jācep (tā būs jāsadrupina un noderēs kūkas dekorēšanai beigās). Mīklas apļus un atgriezumus cep uz panns uz kuras uzklāts cepampapīrs (tā izcepsies diezgan ātri).
Bet vienu otrai virsū gan nelieciet, kad cepat, tās var salipt
kopā.
Kamēr cepās biskvīts pagatavojam
krēmu.
Samaisa miltus,cukuru,vaniļas cukuru,rīvētu citrona mizu un
pievieno nedaudz piena. Visu samaisa līdz vienmērīgai masai. Tad
pievieno olas dzeltenumus un pielej atlikušo pienu.
Likt sildīties uz uguns nepārtraukti, lēni apmaisot līdz kamēr masa kļūst bieza. Tad pievieno medu, izmaisa, noņem no uguns un ļauj atdzist. Saldo krējumu uzputot līdz putukrējumam un pievienot krēmā.
Gatavu krēmu iesmērēt starp biskvīta apļiem un arī pa virsu un sāniem (es virsu un sānus apsmēreju ar putukrējumu samaisītu ar pūdercukuru, bet var ar vienkārši ar šo pašu krēmu)
Kad kūka ar krēmu apsmērēta arī no ārspuses, uz tās malām uzkaisa sadrupināto biskvītu (to kurš palika pāri no atgriezumiem). Protams, beigās var izdekorēt ar piemēram samaltiem riekstiem un krēm-puķītēm vai ar ko citu:)Lūdzu, cienājaties! :)
Iesūtījusi Laima Akopjana, Lieldienu fotorecepšu konkursa dalībniece
Sastāvdaļas
- Biskvītam:
- Olas - 5.gab
- Cukurs - 1.5.glāzes
- Sviests - 100.gr
- Medus - 4.ēd.karotes
- Soda - 1.5.tēj.karotes
- Milti - 3.glāzes
- Krēmam:
- Piens - 1.litrs
- Olu dzeltenumi - 4.gab
- Cukurs - 10.ēd.karotes
- Medus - 3.ēd.karotes
- Milti - 8.ēd.karotes
- Rīvēta citrona miziņa - 1.gab
- Vaniļas cukurs - 2.tēj.karotes
- Saldais krējums(33%-35%) - 1.glāze