Maizes deserts manā gaumē
Es jums uzrakstīšu aptuvenu sastāvdaļu daudzumu, jo būtībā jau es gatavoju pēc garšas. Ielieku, pagaršoju, novērtēju un atkal pievienoju.
Sastāvdaļas:
400 g rudzu maize (kura jūsuprāt ir visgardākā)
cukurs pēc garšas ap 3 ēd.k
vaniļas cukurs 1 paciņa
1 neliels citrons
svaigi rīvēts ingvers ap 1 tēj.k
skābs ievārījums, man bija ābolu, cidoniju ap 2 ēd.k, bet būtībā
jau pēc garšas
3 krustnagliņas
1 tēj.k kanēlis
1/2 svaigs ābols, citi liek rozīnes, vai kādus citus žāvējumus, bet
man kaut kā tieši rozīnes nekad nav garšojušas maizes desertā.
200 ml skabais krējums + cukurs pēc garšas
1/2 paciņa Kāruma svaigā siera
Pagatavošana:
Maizi sagriezu gabaliņos un apgrauzdēju cepeškrāsnī. (Ja maizi
laidīsim caur sietiņu kā es, tad var ar visu garoziņu atstāt, bet,
ja nevēlas ņemties ar sietiņu, tad labāk garoziņu nogriezt.)
Apgrauzdēto maizi liekam traukā un uzlejam karstu ūdeni tā, lai
knapi tiek apsegta maize. (Es gatavoju maizes desertu nevis maizes
zupu, tādēļ ūdeni nepievienoju daudz.) Atstājam zem vāka uz 30
minūtem, lai maize samirkst.
Samirkušo maizi sablenderēju un vēl izberzu caur sietiņu, lai ir
viendabīga masa, bet lielākiem gabaliņiem.
Maizes biezputru liekam katliņā, pievienojam svaigu, sagrieztu
gabaliņos ābolu, vaniļas cukuru, rīvētu ingveru, citrona sulu,
krustnagliņas un kanēli. Karsējam uz uguns, pievienojam ievārījumu
un cukuru pēc garšas.
Karsējam un maisām līdz āboli mīksti. Atdzesējam.
Skābo krējumu putojam ar svaigo sieru un cukuru pēc garšas līdz
masa paliek krēmīga, gaisīga.
Liekam trauciņā maizes desertu, pāri pārkaisam apgrauzdētus,
sasmalcinātus riekstus un uzliekam saputoto krēmu.
Tā kā parasti maizes saldie man nav bijuši pa prātam, tad šoreiz
gatavoju pati un nevis pēc receptes, bet gan pēc garšas, tā kā
garšo man, nevis kā piedavā kādā receptē.
Sanāca burvīgi!
Autore: Serjoga, Maikliņš un Natalija