Citronu pudiņš
Gaisīgs saldēdiens ar izteiktu citrona aromātu un garšu. Lielisks, viegli pagatavojams deserts nelielai draugu kompānijai. Lai, pirmo reizi gatavojot, tevi nebiedē dzeltenās masas «plānā» konsistence un aizdomas, ka citrona sula pienam liks sapārsloties. Viss būs ok, ja ievērosi darbību secību.
Sastāvdaļas:
50 g mīksta sviesta
50 g miltu
200 g cukura
250 ml trekna piena
3 olas (baltumi un dzeltenumi atsevišķi)
1 smalki rīvēta citrona miza
100 ml svaigi spiestas citrona sulas (aptuveni no 1 citrona)
Gatavošana:
1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Vieglāk būs, ja izmantosi mikseri – sakul sviestu, cukuru un citrona miziņu vienmērīgā, maigā masā. Pievieno citrona sulu, sajauc un, nepārtraucot kulšanu, pa vienam pievieno olas dzeltenumus, iesijā miltus, pielej pienu. Kā pēdējos iekul olu baltumus.
2. Ietauko karstumizturīgus trauciņus (vari izmantot biezākas tasītes), lej pudiņa masu (tā ir diezgan šķidra!), liec trauciņus lielākā cepamajā plātē, ielej tajā siltu ūdeni (aptuveni līdz pusei pudiņa trauku augstumam) un ievieto krāsnī.
3. Ūdens peldē pudiņš (atkarībā no trauku izmēra) jācep aptuveni 40 – 50 minūtes, līdz virsma viegli brūngana. Pasniedz atdzesētu, rotātu ar iecukurotām citrusu miziņām. Pudiņš ir izteikti saldeni skābs un sātīgs, tāpēc ideāli saderēs ar stipru kafiju vai ar dabisku desertvīnu, piemēram, ledusvīnu no Vācijas vai Kanādas.
Avots: Žurnāls 100 labi padomi 2011/6