Zefīra, putukrējuma un zemeņu kārtojums – recepte
Sastāvdaļas: (pietiks pat 10 ciemiņiem):
• 1 iepakojums zefīra (vislabāk izvēlēties klasiskos zefīrus).
• ½ litrs zemeņu, 200 g melleņu.
• 1 ½ ēdamkarote cukura.
• 200 g putukrējuma.
• Piparmētru vai citronmētru lapas dekorēšanai.
Recepte ideāli piemērota steidzīgajām saimniecēm, jo šo gardumu var pagatavot apmēram 30 minūtēs. Vien jāieplāno laiks – 5 līdz 6 stundas – kad saldo nepieciešams turēt ledusskapī. Tad tas kļūst tumīgāks (pašai būs vieglāk sadalīt porcijās) un gardāks, jo ogas un putukrējums būs lieliski sasūcies zefīros.
Gatavošana:
- Jāsagriež zefīri
Tos ieteicams griezt pēc iespējas plānākās šķēlītēs.
Kuļ putukrējumu
Saldajam krējumam nepievieno ļoti daudz cukura, jo zefīri un ogas tāpat ir saldi, var sanākt pārāk cukurots gardums.
- Veido kārtojumu
Lēzenā bļodā liek zefīrus (tā, lai ar tiem nosedz bļodas dibenu), pēc tam klāj putukrējumu un izkārto ogas. Pirmajā kārtā liek zemenes, otrajā kārtā – mellenes, bet trešajā – atkal zemenes. Šo saldēdienu var gatavot radoši. Būs ļoti garšīgi, ja zemenēm un mellenēm pievienosi arī avenes. Ogu vietā var izmantot riekstus, rozīnes, sukādes, augļu miziņas. Visu, ko vien pašai kārojas.
- Gatavo ogu mērci
Pāri palikušās ogas sablendē. Cukuru nepievieno, jo ogas tāpat ir saldas, turklāt zefīru kārtojuma garšas buķetē neliels atspirdzinošs skābumiņš pat ļoti iederēsies.
- Neaizmirsti par dekorēšanu!
Kad kārtojums izveidots, virsū skaisti izkārto ogas un izmanto kādu zaļumu. Der gan citronmētra, gan ideālā variantā – piparmētra. Tad trauku uz piecām līdz sešām stundām ieliek ledusskapī.
- Laiks mieloties!
Saldo liek traukos, pārlej ar ogu mērcīti un dekorē ar citronmētru. Lai labi garšo!