Aveņu siera kūka

Šo kūku vislabāk gatavot vasarā vai rudenī, kad ir pieejamas svaigas avenes. Tomēr arī citos gadalaikos veikalos dažreiz var nopirkt svaigas avenes. Kā alternatīvu svaigajām avenēm var izmantot aveņu glazūru. 

Kūka ar vasaras garšu

FOTO: Shutterstock.com

Kūka ar vasaras garšu

Sastāvdaļas:

Pamatnei

200 g cepumu (piem., Selga vai citu)

3 ēdamk. izkausēta sviesta

50 g sasmalcinātu mandeļu

Virsai

600 g krējuma siera (piem., Philadelphia, Mascarpone)

150 ml pūdercukura

3 ēdamk. kviešu miltu

3 olas + 3 olu dzeltenumi

1/ 1/2 ēdamk. svaigi spiestas citrona sulas

1 /1/2 ēdamk. vaniļas cukura

1. rotājumam

svaigas avenes

4 ēdamk. aprikožu ievārījuma

Reklāma
Reklāma

3 ēdamk. ūdens

2. rotājumam

400 ml saldētu aveņu

50 ml ūdens

50 ml pūdercukura

3 ēdamk. ūdens

1/ 1/2 ēdamk. kukurūzas cietes 

 

Gatavošana

Karstumizturīgā veidnē ielej 2 cm ūdens un liek cepeškrāsns apakšējā nodalījumā. Cepeškrāsni sakarsē līdz 175 °C temperatūrai. Cepumus sasmalcina virtuves kombainā, tad pievieno izkausēto sviestu, mandeles un rūpīgi samaisa. Masu ieklāj veidnē ar noņemamu malu (aptuveni 20 cm diametrā), stingri piespiež. Cep 10 minūtes, tad atdzesē.

Ar elektrisko putotāju saputo sieru mīkstu un gaisīgu, pēc tam pievieno miltus un cukuru.

Putojot pa vienai pievieno olas un pēc tam - olu dzeltenumus. Tad iemaisa pārējās sastāvdaļas, uzmanīgi un rūpīgi samaisa.

Masu ielej veidnē un cep 50 minūtes. Kūku nedaudz pakrata, lai pārbaudītu, vai tā gatava. Ja kūkas vidus stingrs, veidni izņem no cepeškrāsns un kūku atdzesē. Uz nakti ieliek ledusskapī.

Noņem veidnes malu, ar nazi vai lāpstiņu kūku uzmanīgi atdala no veidnes pamatnes un uzslidina uz šķīvja. Kūku rotā ar svaigām avenēm. Ūdenī izšķīdina aprikožu ievārījumu un ar to apziež avenes.

Ja nav pieejamas svaigas avenes, gatavo glazūru no saldētām avenēm. Saldētās avenes ar cukuru uzvāra 50 ml ūdens. 3 ēdamkarotēs ūdens.

 

  Avots: Apgāda Zvaigzne ABC izdotā Šerilas Lindbādas grāmata Siera kūkas

Saistītie raksti