Siera kūka Brownie
Šī brūnā kūka ir garšīgāka, ja to pāris dienu glabā ledusskapī, jo tad garša labāk ievelkas. Kūka ir lieliski piemērota saldēšanai.
Sastāvdaļas:
Mīklai:
225 ml pūdercukura
150 ml kviešu miltu
175 ml kakao pulvera
1/2 tējk. cepampulvera
1 tējk. vaniļas cukura
3 olas
3 ēdamk. izkausēta sviesta
Pamatnei:
150 g cepumu (piem., Selga vai citu)
2 ēdamk. kakao pulvera
3 ēdamk. izkausēta sviesta
Virsai:
800 g krējumsiera (piem. Philadelphia, Mascarpone)
200 ml pūdercukura
3 ēdamkarotes kukurūzas cietes
4 olas
Cepeškrāsni sakarsē līdz 175 °C temperatūrai. Sāk ar brownie kēksa cepšanu - bļodā samaisa visas sausās sastāvdaļas (cukuru, miltus, kakao, cepampulveri). Viegli saputo olas un iemaisa kausēto sviestu.
Olu maisījumā iejauc sausās sastāvdaļas. Nelielā veidnē (22 × 30 cm) ieklāj cepampapīru; to ieziež ar sviestu. Gatavo masu ielej veidnē. Cep 20 minūtes, līdz kēkss kļūst stingrs. Kēksu liek atdzesēties un tikmēr gatavo kūkas pamatni un virsu.
Cepumus sasmalcina virtuves kombainā, iemaisa kakao pulveri un kausēto sviestu. Maisījumu ieklāj veidnē ar noņemamu malu (28 cm diametrā) un stingri piespiež. Cep 10 minūtes, tad atdzesē.
Ar elektrisko putotāju sieru saputo mīkstu un gaisīgu. lemaisa cukuru, kukurūzas cieti un vaniļas cukuru. Putojot masu, pa vienai pievieno olas, pēc katras olas pievienošanas turpinot putot 1 minūti. Brownie kēksu sagriež 2 × 2 cm lielos gabaliņos. Veidnē ielej nedaudz gatavās masas un pa virsu kārto brownie gabaliņus. Tad pārlej pāri atlikušo masu un liek cepeškrāsnī. Cep 60 minūtes vai līdz brīdim, kad kūkas vidus kļūst stingrs. Kūku izņem no cepeškrāsns un atdzesē. Liek ledusskapī, neizņemot no veidnes, un atstāj līdz nākamajai dienai.
Vispirms noņem veidnes malu, tad ar nazi vai lāpstiņu atdala kūku no veidnes pamatnes un uzslīdina uz šķīvja.
Avots: Apgāda Zvaigzne ABC izdotā Šerilas Lindbādas grāmata Siera kūkas