Ķiršu deserta zupa ar biezpiena un rupjmaizes krēmu
Smaržīgā un gardā ķiršu desertzupa atsauks atmiņā saulainās jūlija dienas.
Sastāvdaļas:
Zupa:
• 1 apelsīna sula
• plāni nogriezta miziņa no 1/2 citrona un 1/2 apelsīna
• 1 glāze ķiršu no kompota (bez kauliņiem)
• 200 ml pussaldā vai saldā sarkanvīna
• 100 g medus
• 50 ml ūdens
• 1/2 vaniļas pāksts
• 1 neliela kanēļa standziņa
• 1 cm ingvera saknes
• 1-2 ēd. k. vaniļas pudiņa sausā maisījuma vai kukurūzas cietes
Krēms:
• 3 ēd. k. rupjmaizes rīvmaizes
• 1/2 ēd. k. sviesta
• 2 ēd. k. cukura
• naža gals malta kanēļa
• 100-150 g trekna biezpiena
• 1 ēd. k, skābā krējuma
Pagatavošana:
1. Ingveru nomizo un sarīvē.
2. Uzvāra apelsīnu sulu, sarkanvīnu vai šķidrumu no ķiršu kompota, kas atšķaidīts ar ūdeni, un garšvielas (vaniļas pāksti, kanēļa standziņu, ingveru, citrona un apelsīna miziņas), iemaisa medu (ieteicams ar maigāku garšu, piemēram, liepziedu vai akāciju) un ļauj kādu stundu ievilkties.
3. Izkāš, dažās ēdamkarotēs šā šķidruma iemaisa pudiņu vai cieti.
4. Atlikušo uzvāra, noņem no uguns un maisot pievieno atšķaidīto cieti. Zupa sabiezēs. Vairs nevāra, citādi tā atkal kļūs šķidra.
5. Vēl karstā zupā iemaisa ķiršus, atdzesē, ik pa laikam apmaisot (lai neizveidotos plēve).
6. Rupjmaizes rīvmaizi sajauc ar ēdamkaroti cukura un kanēli un maisot sviestā apcep, lai Veidojas griljāžai līdzīgas pārslas.
7. Biezpienu samaļ blenderī kopā ar otru ēdamkaroti cukura un skābo krējumu viendabīgā masā, tad sajauc ar rupjmaizes pārslām.
8. Šķīvī lej zupu, vidū liek krēmu.
Ditas padoms
• Sarkanvīna vieta var izman¬tot šķidrumu no ķiršu kom¬pota. To atšķaida 1:1 ar ūdeni un uz pusi samazina receptē norādītā medus daudzumu.
Recepte: Dita Lase, Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autore
žurnāls Dienas ēdieni