Ķīselis ar rīsu un mandeļu krēmu. Gardi...
Izdosies katram! Augļu ķīseli var ēst gan siltu, gan atdzesētu. Pasniegšanai domātājā šķīvī vispirms lej ķīseli, vidū liek mandeļu krēmu.
Sastāvdaļas:
Krēms:
• 500 ml mandeļu piena (var izmantot arī parasto pienu un pievienot samaltas mandeles)
• 100 ml apaļgraudu rīsu
• šķipsniņa malta kardamona
• 1 tējk. magoņu sēkliņu
Ķīselis:
• 1 glāze ķiršu kompota (bez kauliņiem)
• 1 glāze tumšo vīnogu sulas (der arī no pakas)
• 1 glāze ūdens
• 1 neliels salds vai saldskābs ābols
• 100 g vīnogu
• 1 apelsīns
• 5-6 žāvētas melnās plūmes
• pēc vēlēšanās citi žāvēti augļi: aprikozes, rozīnes, dateles, vīģes
• pēc vēlēšanās saldētas ogas, piemēram, zemenes vai upenes, vai 1 šķēle svaiga ananasa
• 2-3 ēd. k. kartupeļu cietes
Pagatavošana:
1. Ābolam izņem serdi, bet nemizo. Sagriež nelielos gabaliņos.
2. Ja vīnogas ir ar sēkliņām, katra vīnoga jāpārgriež uz pusēm un sēkliņas ar naža galu jāizņem.
3. Apelsīnam nogriež pāris plānu miziņu, bez baltuma, ar ko aromatizēt ķīseli. Tad apelsīnu nomizo, līdz redzams mīkstums, izgriež apelsīna daiviņu «filejas». No apelsīna atliekām izspiež sulu.
4. Dažās karotēs ūdens iemaisa cieti. Visus šķidrumus un augļus liek katlā, uzvāra, noņem no uguns, izņem apelsīna mizu, maisot pievieno izšķīdināto cieti (šajā variantā āboli būs kraukšķīgi; ja jums garšo mīksti augļi, žāvētie augļi, svaigie āboli un ananasi vispirms jāizsautē vīnogu sulā, jāatstāj pusstundu, lai žāvētie augļi uzbriest, tad jāpievieno pārējie augļi, viss jāuzvāra vēlreiz un jāiemaisa ciete).
5. Katlā bez taukvielām ieber magoņu sēkliņas un izkarsē, līdz tās kļūst aromātiskas.
6. Pievieno mandeļu pienu, uzvāra, pieliek kardamonu un rīsus. Ik pa laikam apmaisot vāra aptuveni 30 minūtes, līdz rīsi gatavi un krēms sabiezējis. Regulāri apmaisot, atdzesē.
DITAS PADOMI
• Es lietoju IsolaBio rīsu un mandeļu pienu no Biotēkas.
• Ja nav mandeļu piena, var ņemt 500 ml parastā piena un pievienot 3 ēdamkarotes smalki samaltu mandeļu, bet tad tas vairs nebūs vegāns krēms, turklāt tam būs jāpievieno arī dažas karotes cukura.
Gatavo Dita Lase, Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autore
Recepte: Dienas ēdieni