Itāļu deserts tiramisu. Gatavošana pa soļiem
Tiramisu – klasisks itāļu deserts, kas burtiskā tulkojumā nozīmē “pacel mani augšā”, bet metaforiski “dari mani laimīgu”.
Sastāvdaļas:
Pildījumam:
5 olas
100g cukurs
500g Maskarpones siers
1 apelsīns
Kafijas dzēriens:
liela krūze espresso kafijas
2 ēdamkarotes liķiera – Amaretto
Biskvīts:
1,5 paka cepumi “Dāmu pirkstiņi”
kakao
Nepieciešamās sastāvdaļas Tiramisu pagatavošanai
Tiramisu – kafijas dzēriena sastāvdaļas
Pagatavošana:
1) Uzvāri lielu krūzi stipras kafijas.
Es ņemu parasto aplejamo, kas ir mājās un taisu 3kāršu devu. Lai pastāv, ievelkās un atdziest.
2) Atdali olas dzeltenumus no baltumiem. Baltumus ieliec ledusskapī.
3) Dzeltenumiem pievieno cukuru, apelsīna miziņu un saputo visu karstajā peldē.
Karstā pelde: uz plīts uzliec katliņu ar ūdeni, lai vārās, tajā liec metāla bļodu ar olu un cukuru, tā lai bļodas dibens karsējas no tvaikiem nevis peld ūdenī; un tad šādi turot bļodu puto. Tas nepieciešams, lai ola tiktu pakļauta termo apstrādei, lai izvairītos no salmonellas vai kā tur to olu kaiti sauc :) Drošāk protams izvēlēties uzticamas olas!
4) Sakultai olai piemaisa svaigo sieru Maskarpone.
Sieru pirms gatavošanas ieteicams kādu laiku paturēt istabas temperatūrā, lai nav ļoti stingrs – būs vieglāk iemaisīt.
5) Saputo olas baltumu stingrās putās. Iecilā to olas un siera maisījumā – pildījums gatavs :)
6) Nokās / ielej atdzisušo kafiju lēzenā traukā (zupas šķīvī), pievieno liķieri.
Es skatos pēc garšas, ir jābūt ar to nelielu alkohola piesitienu, kāds ir kad kūku ēd, lai nav traki stipri.
7) Tiramisu vari veidot kā kūku, kārtojot to tortes formā vai arī pasniegt deserta trauciņos.
8) Traukā klāj pirmo kārtu cepumus, kurus pirms tam uz mirkli iemērc kafijā.
Cepumu burtiski uz 1 sekundi no katras puses pamērcē un viss, lai nav pārkā izmircis. Smuki kārto traukā, tā lai aizpildās visa pamatne.
Citi labāk izvēlas kārtot sausus cepumus traukā un pēc tam tos apsmidzināt ar kafijas dzērienu. Man šādā variantā deserts ir par sausu. Pamēģini un atrodi savējo!
9) Uz cepumiem klāj krēma pildījumu.
10) Liek nākamo kārtu ar izmērcētiem cepumiem, kam pa virsu atkal liek pildījumu. Kārto tā, lai pēdējā kārta ir krēma pildījums.
11) Pāri pārkaisa kakao un liek ledusskapī, pēc ~3h var mieloties :)
Deserts garšos labāk, ja pagatavosi to iepriekšējā dienā un ļausi tam sadraudzēties!
Lai izdodas un labi garšo!
Aizvietošana/papildināšana:
Mascarpone vietā vari ņemt kādu citu svaigo sieru, piemēram, Philadelfia. Visgardāk sanāk ar Mascarpone, jo pārējie ir sāļāki. Tomēr, ja vēlies lētāku variantu, var jaukt sieru ½ un ½.
Itāļu izcelsmes liķieris Amaretto ļoti labi iederas itāļu klasiskajā desertā. Esmu mēģinājusi dažādus variantus, aizvietojot gan ar Rīgas Balzamu, liķeri Carolines vai Belijs, visi bija labi – brīva improvizācija, tikai nepārcenties ar daudzumu!
Cepumi “Dāmu pirkstiņi” es parasti iegādājos Rimi “Vicenzovo” cepumus. Ja ir laiks un patikšana biskvītu var cept pats.
Papildinājumi: ogu sezonā noteikti iesaku desertu papildināt ar svaigajām sezonas ogām. Tās var likt kārtās starp cepumiem, krēma pildījumā, kā arī izrotāt desertu. Manas mīļākās ir avenes, kas ļoti labi atsvaidzina saldo krēma pildījumu.
Bloga autore: Baiba Liepiņa