Saldētavā neapēstas ogas; pagatavoju vasarīgu siera kūku
Pēdējais brīdis likt lietā pērnajā vasarā gādātās ogas. Saules šodien gluži kā vasarā, tāpēc kopā ar bērniem pagatavojām īsti vasarīgu ogu kūku - zemeņu-aveņu siera kūku ar smilšu pamatni.
Pagatavošana – vienkārša.
Sastāvdaļas smilšu pamatnei:
2 olas
1 paciņa sviesta
500g miltu
šķipsna sāls
200 g cukura
Mīklas gatavošana:
Izsijātos miltos iesit olas, smalkos gabalos piegriež sviestu, pievieno atlikušās sastāvdaļas, ko rūpīgi samīca kopā. Iespējams, miltu vajadzēs čut vairāk vai mazāk – to pēc sajūtas. Mīklai jābūt mīkstai, tomēr tādai, lai neķep pie rokām. Liek vismaz uz 30min ledusskapī un pēc tam cepties – 200 grādu temperatūrā uz apmēram 20 minūtēm.
Sastāvdaļas pildījumam:
200 g krējumsiera (ņēmu “Mascarpone”)
200 g saldā krējuma
500 g zemeņu vai citu ogu (var vairāk vai mazāk)
cukurs pēc garšas
vaniļas cukurs pēc garšas
sula no pus laima
3 ēdk.k. Želatīna
Pildījuma gatavošana:
Aplej ar ūdeni želatīnu, noliek briedināties. Sakuļ stingrās putās saldo krējumu ar cukuru. Sablendē ogas (atstāj dažas veselas rotāšanai) kopā ar krējumsieru, pievieno sakulto putukrējumu. Pievieno laima sulu, vaniļas cukuru vai pāris piles vaniļas esences.
Kad uzcepusies un atdzisusi kūkas pamatne, uz lēnas uguns izkausē uzbriedināto želatīnu, pievieno pildījuma masai, ko rūpīgi samaisa. Pildījumu lej uz smilšu pamatnes, rotā ar veselām ogām – mums bija sklaistas, atlaidinātas avenes. Liek ledusskapī dzesēties.
Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv