Tumšās šokolādes un ogu rolbiskvīts. Recepte
Lielisks franču izcelsmes deserts, kas piestāv gan ziemai, gan romantiskām vakariņām. Lieliski saderēs ar pāris malkiem portvīna vai arī pašu gatavota dzērveņu vai ķiršu liķierīša.
10 porcijas
1 stunda 10 minūtes pagatavošanai + atdzesēšana 20
minūtes
Biskvītam: 100
g cukura + vēl mazliet pārkaisīšanai
5 lielas olas 50 g miltu + 1 ēdk. pārkaisīšanai 50 g maltu mandeļu
25 g kakao 1 ½ tējk. cepamā pulvera Pildījumam: 500 g
maskarpones siera 300 g dzērveņu vai ķiršu
ievārījuma
1 apelsīna rīvēta miziņa
Krēma pārklājumam: 200
g tumšās šokolādes, salauztas gabalos 175 g mīksta sviesta 50 g
pūdercukura, izsijāta dzērvenes vai ķirši
rotāšanai
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 ˚C. Izklāj lielu seklu taisnstūra
pannu ar cepamo papīru un to viegli iezied ar sviestu, pārkaisi ar
miltiem. 2. Lielā bļodā iesijā miltus kopā ar cepamo pulveri
un kakao, iemaisi maltās mandeles. Citā lielā bļodā olas un cukuru
kul ar mikseri (5–10 minūtes!), līdz maisījums ir bāls, biezs,
stingrs un trīskāršojies apjomā.
3. Ar metāla karoti sakultajās olās iecilā miltu maisījumu. Salej
mīklu sagatavotajā veidnē, pakustini veidni uz visām pusēm, līdz
mīkla izlīdzinās un piepildās visi stūrīši. Cep uz cepeškrāsns
vidējā plaukta 12–15 minūtes, līdz pataustot biskvīts šķiet
stingrs. Kamēr biskvīts cepas, uz darba virsmas uzliec cepamā
papīra loksni un pārkaisi to ar smalko
cukuru.
4. Atdzesē biskvītu minūti, pirms izgāz uz apkaisītā papīra. Nolobi
no virspuses cepamo papīru. Pagriez biskvītu ar īso malu pret sevi
un rullē prom no sevis, lai ar cukuru apkaisītais papīrs atrastos
sarullētā biskvīta iekšpusē. Tādējādi vēlāk būs vienkāršāk biskvītu
piepildīt un sarullēt. Noliec malā, lai biskvīts pilnīgi
atdziest.
5. Pildījumam sakul maskarponi ar apelsīnu miziņu. Atrullē
biskvītu, izņem papīru, kas bija biskvīta vidū, un vienmērīgi
pārklāj cepumu ar maskarponi, atstājot brīvas malas pirksta
platumā. Pārzied ar dzērveņu vai ķiršu ievārījumu. Sarullē biskvītu
virzienā prom no sevis, cik cieši iespējams. Uzliec rolbiskvītu uz
servējamā šķīvja, vaļīgi pārklāj ar pārtikas plēvi un liec
ledusskapī, kamēr pagatavo krēmu virsas rotāšanai.
6. Karstā ūdens peldē (vai mikroviļņu krāsnī, kas noregulēta uz
vislielāko jaudu) izkausē šokolādi un noliec malā uz 10 minūtēm,
līdz krēms atdzisis, bet joprojām mīksts.
7. Kamēr krēms dziest, sakul sviestu ar pūdercukuru, līdz masa
gaiša un viendabīga. Pievieno šokolādi un rūpīgi samaisi. Noliec
malā uz 20 minūtēm, lai krēms mazliet sastingst, tad ar platu nazi
apzied rolbiskvītu ar krēmu, rotā ar dzērvenēm vai ķiršiem. Pirms
pasniegšanas sagriez gabalos.
Padoms! Rolbiskvītu
vari pagatavot iepriekšējā dienā. Izņem to no ledusskapja vismaz 30
minūtes pirms pasniegšanas, lai krēms kūkas vidū un uz tās kļūtu
mazliet mīkstāks.
Teksts: "100 Labi Padomi"