Patriotiski gardumi svētku galdam Latvijas dzimšanas dienā
Tuvojoties Latvijas valsts neatkarības proklamēšanas dienai, AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu aicina atzīmēt svētkus ģimeniskā gaisotnē, kopīgi gatavojot ko gardu svētku galdam.
Trīs idejas, kas lieliski iederēsies kā svinīgs akcents svētku
maltītei.
Svētku burkānkūka
Izejvielas pamatnei:
- 250 ml eļļas
- 145 g cukura
- 3 olas
- 540 g burkānu (5-6 burkāni)
- 110 g sakapātu valriekstu
- 375 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
- 2 ēd. k. cepamā pulvera
- 0.5 tējk. cepamās sodas
- 2 tējk. piparkūku garšvielu (piemēram, kanēlis, krustnagliņas,
kardamons, koriandrs, muskatrieksts u.c)
Izejvielas glazūrai:
- 30 g sviesta istabas temperatūrā
- 80 g krēmsiera istabas temperatūrā
- 1 tējk. citrona miziņas (var pievienot pēc izvēles)
- 240 g pūdercukura
- Dekorēšanai - dzērvenes un pūdercukurs
Gatavošana:
1) Sakarsējiet krāsni līdz 180 grādiem. 23 cm cepamo formu
noklājiet ar cepamo papīru, maliņas ietaukojiet ar kripatiņu
sviesta.
2) Nomizojiet un sarīvējiet burkānus uz rupjās rīves.
3) Ar mikseri vai virtuves kombainu saputojiet eļļu, cukuru un
olas. Pievienojiet burkānus un valriekstus. Samaisiet visu ar koka
karoti.
4) Bļodā kopā samaisiet miltus, cepamo pulveri, sodu un izvēlētās
piparkūku garšvielas.
5) Abu bļodu saturu apvienojiet un samaisiet ar koka karoti. Mīklu
lejiet iekšā sagatavotajā pannā, izlīdziniet mīklas virspusi un
cepiet krāsnī 1 stundu 15 minūtes. Atdzesējiet 5 minūtes, izņemiet
no formas un atdzesējiet pilnībā. Ja augšpusē kūka ir pacēlusies
“ar kalniņu”, to ar maizes nazi līdzeni nogrieziet un apgrieziet
kūku ar apakšu uz augšu dekorēšanai.
6) Gatavojiet glazūru - saputojiet sviestu ar krēmsieru,
pievienojiet citrona miziņu. Pakāpeniski maisot, pievienojiet
pūdercukuru. Pārsmērējiet kūkai. Dekorējiet ar dzērvenēm un
pūdercukuru.
Cepumi ar sēkliņām
Izejvielas (20 cepumiem):
- 100 g sviesta istabas temperatūrā
- 50 g cukura (vislabāk - gaišais muskovado cukurs)
- 2 ēd. k. medus vai cukura sīrupa
- 1/2 tējk. dzeramās sodas
- 2 ēd. k. karsta ūdens
- 125 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
- 50 g kokosriekstu skaidiņu
- 100 g “Dobeles dzirnavnieka” pilngraudu auzu pārslu
- 75 g dažādu sēkliņu - ķirbju, saulespuķu, sezama
- 60 g šokolādes dekorēšanai
Gatavošana:
1) Sakarsējiet krāsni līdz 180 grādiem. Pannu izklājiet ar cepamo
papīru.
2) Dziļā pannā vai katliņā lieciet sviestu, cukuru un medu vai
cukura sīrupu, lēnām uzsildiet un maisot sagaidiet līdz cukurs
izkusis. Mazā trauciņā sajauciet sodu ar karstu ūdeni, pievienojiet
pannas saturam un samaisiet.
3) Bļodā samaisiet miltus, kokosriekstu skaidiņas un sēkliņas.
Pievienojiet pannas saturam un samaisiet. Izmantojot karoti,
veidojiet apaļus cepumiņus un lieciet tos vienādos attālumos uz
sagatavotās pannas (2-3 cm vienu no otra).
4) Cepiet krāsnī 8-10 minūtes, līdz tie kļuvuši skaisti zeltaini.
Cepšanas procesa laikā cepumu virspusīgi nedaudz pieplaciniet ar
karotes apakšpusi. Atdzesējiet tos, jo uzreiz pēc izņemšanas no
krāsns cepumi būs ļoti mīksti. Viegli pārslakiet ar izkausētu
šokolādi.
Vafeles ar ogu mērci
Izejvielas (6-7 vafelēm):
- 100 g sviesta istabas temperatūrā
- 4 lauku olas, atdalīts baltums no dzeltenuma
- 100 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
- 1.5 ēd. k. 25% krējuma
- 1/4 glāze piena
- 30 g cukura
- šķipsniņa sāls
- izkausēts sviests cepšanai
Izejvielas mērcei:
- 250 g jāņogu (vai citu ogu)
- 1 ēd. k. citronu sulas
- 1 ēd. k. cukura vai medus
- 1 banāns
- Gatavošana:
1) Uzputojiet olu baltumus stingrās putās.
2) Saputojiet sviestu un cukuru, tad pievienojiet olu dzeltenumus.
Pēc tam lieciet klāt skābo krējumu, pienu un kviešu miltus.
Putojiet, līdz izveidojas viendabīga masa. Iemaisiet uzputotos
baltumus. Mīkla jābūt pankūku mīklas konsistencē, bet nedaudz
gaisīgākai.
3) Uzkarsējiet vafeļu pannu, iesmērējiet to ar izkausēto sviestu.
Vafeles cepiet zeltaini brūnas, pasniedziet siltas ar ogu
mērci.
4) Mērci gatavojiet, blenderī sablendējot visas tās
sastāvdaļas.
Lai gardi!