Panna cotta. Itāļu deserts, kas garšo arī latviešiem
Panna cotta jeb, vienkāršāk sakot, vārītais krējums ir burvīgs deserts, kura pagatavošanai nav vajadzīgas smalkas kulinārās prasmes, vien nedaudz pacietības – kamēr saldēdiens atdziest un saželē.
Ļoti labi garšo ar viegli skābenu ogu mērci.
Nepieciešams
4 personām
20 minūtes pagatavošanai + 4 stundas dzesēšanai
- 500 g saldā krējuma
- 50 g cukura
- 4 želatīna plāksnītes
- 1 vaniļas pāksts
1. Vaniļas pāksti pārgriez gareniski uz pusēm un ar spicu karotīti izkasi mīkstumu.
2. Katlā uzvāri krējumu ar cukuru, vaniļas pāksti un mīkstumu. Noņem no uguns un ļauj kādu brīdi ievilkties, tad izņem vaniļas pāksti.
3. Tikmēr iemērc želatīnu. Kad tas uzbriedis, lieko ūdeni izspied.
4. Želatīnu izkausē siltajā krējumā. Krējumu salej 4 veidnītēs vai deserta trauciņos un uz kādām 4 stundām ieliec ledusskapī.
5. Veidnīti uz mirkli iemērc karstā ūdenī, ar nazi uzmanīgi
atdali desertu no veidnes malām un izgāz uz šķīvja.
Un kopā ar kafiju…
Gatavo pēc klasiskās receptes, vienīgi pirms uzvārīšanas krējumā
iemaisi 2 tējk. šķīstošā espresso pulvera un, ja vēlies, arī 3
ēdamkarotes kafijas liķiera. Labi garšo ar vaniļas mērci.
… ar jogurtu|
Tāpat gatavo pēc klasiskās receptes, taču ņem tikai 300 g saldā
krējuma. Kad tas uzvārīts un viegli padzesēts, izšķīdini
uzbriedināto želatīnu un vēl mazliet atdzesē. Iemaisi jogurtu,
pildi trauciņos un
liec ledusskapī. Piedevās pasniedz svaigas ogas vai ogu mērci.
… ar šokolādi
Arī gatavo pēc klasiskās receptes, taču neliec klāt vaniļu, bet gan
125 g sakapātas šokolādes un izkausē. Iemaisi arī kanēli pēc
garšas. Atdzesē ledusskapī, līdz kļūst pavisam stingrs. Labi sader
ar rumā mērcētām ogām, sevišķi ķiršiem.
No žurnāla "100 Labi padomi"