Piena želejas un ķīseļi - no Ulmaņlaiku pavārgrāmatām
Katram labā atmiņā ir gardie bērnības saldēdieni, ko visos godos gatavoja vecmāmiņas. Piedāvājam dažas receptes un gudrības, kāpēc omītēm viss izdevās tik garšīgi.
Kā gatavot piena želeju
- Liekot pienu vārīt, der kastroli izskalot ar aukstu ūdeni.
- Piens jāvāra uz ašas uguns tādēļ, ka tas, lēni vārot, piedeg.
- Piens ir visvieglāk sagremojams maziem bērniem, turpretim pieaugušajiem no tā mēdz izcelties kuņģa vainas.
- Piena un krējuma želejām, kuras nav dzidras, var želatīnu kausēt tanī pašā šķidrumā, tas ir, pienā vai krējumā.
- Želejām domātās veidnes pirms pildīšanas izskalo ar aukstu ūdeni.
- Kad aukstu želeju liek uz galda, veidni uz pusminūti ieliek vārošā ūdenī, tad izņem laukā, ātri noslauka un izgāž uz šķīvja. Var arī rīkoties šādi: dvieli iemērc vārošā ūdenī un ar to aptin želejas formu – želeja viegli iznāk laukā.
Lūk, trīs receptes, ko der izmēģināt!
Piena želeja
6 personām
30 minūtes pagatavošanai + stindzināšana vēsumā
1. Ņem 1 l piena, pievieno 10–15 saberztu mandeļu un 20 g cukura un uzvāra. Noņem no uguns un ļauj atdzist.
2. Uzvāri ½ glāzi ūdens kopā ar ½ glāzi ruma, kurā izšķīdini 40 g uzbriedināta želatīna. Ļauj mazliet padzist, tad samaisi ar mandeļpienu.
3. Iepildi vienā lielā vai sešās mazās veidnēs un novieto aukstumā, lai sastingst.
4. Pasniedz ar ogu vai kafijas mērci.
Želeja no piena un vīna
6–8 personām
30 minūtes + stindzināšana vēsumā
1. 1,2 l piena lej katlā un kopā ar 400 g cukura un rīvētu citrona miziņu (no 1 citrona) vāri 10 minūtes. Atdzesē.
2. Kad piens pavisam atdzisis (no tā atkarīga šīs želejas izdošanās), piejauc klāt 1–2 citronu sulu un 30 g želatīna, kas izšķīdināts karstā ūdens un vīna maisījumā (150 ml ūdens un 150 ml baltvīna).
3. Iepildi stikla bļodās un noliec aukstumā, lai sarec.
Piena ķīselis
6–8 personām
15 minūtes pagatavošanai
1. Uzvāri 2 l piena, pieliec klāt 20 smalki sakapātas mandeles, 2 tējk. vaniļas cukura un 200 g smalkā cukura.
2. Iemaisi 4 ēdk. kartupeļu miltu pusglāzē ūdens un maisot pielej pienam. Vēlreiz uzvāri.
3. Galdā liec ar aveņu vai ķiršu mērci
Avots: žurnāls "100 labi padomi", Jauns.lv