Ziemassvētku cepumi
Saldi, aromātiski un kraukšķīgi - tādi ir Ziemassvētku laika cepumi. Dažādos avotos šī recepte norādīta kā austriešu tradicionālais kārums Ziemassvētkos, taču man tie atmiņā palikuši no bērnības - tos cepa mana vecmāmiņa Biruta. Paldies viņai par šo skaistu atmiņu mirkli - tagad cepumus cepu kopā ar savām meitām.
Sastāvdaļas:
- 200 g sviesta
- 100 g mandeļu milti (ja cep bez tiem, tad palielina miltu daudzumu)
- 200 g miltu (aptuveni)
- 80-100 g cukura
- 1 ola
- Paciņa vaniļas cukura
- Šķipsna sāls
Gatavošana:
Uz liela virtuves dēlīša uzber visas sausās sastāvdaļas un sakapā tajās aukstu sviestu. Pievieno olu un samīca mīklu pikucī. Pikuci liek ledusskapī aptuveni uz vienu stundu.
Pēc tam mīklu izveltnē un veido cepumus tādā formā, kādā vien vēlaties - mēs izmantojām piparkūku formiņas.
Cep 200 grādos aptuveni 8-10 minūtes.