Klasiskais rupjmaizes kārtojums
Rupjmaizes kārtojums ir rudzu maizes saldēdiens, ko dažviet dēvē par ambroziju. Recepti piedāvā celotajs.lv.
Rupjmaizes kārtojumu gatavo no sarīvētas sakaltušas rudzu maizes, ko var apcept uz pannas ar mazu sviesta, cukura un kanēļa piedevu. Desertu papildina ar putukrējumu un ievārījumu no skābām ogām. Iecienītākais ir brūkleņu, dzērveņu vai upeņu ievārījums.
Kārtojumu var gatavot lielā stikla traukā vai mazākos porciju trauciņos. To liek kārtās, pamīšus atkārtojot rīvmaizes, krējuma un ievārījuma kārtiņas. Ja rīvmaizes kārtas ir plānas, kārtojumu var ēst uzreiz un izbaudīt rudzu kraukšķīgumu. Ja vēlas, lai maizes kārtiņas ir mīkstas, desertam paredz laiku, kad tas var savilkties.
Nepieciešams:
- 10–12 ēdamkarotes rudzu rīvmaizes,
- Malts kanēlis, brūnais cukurs un sviests rīvmaizes apcepšanai,
- 500 ml saldā krējuma,
- 3 ēdamkarotes cukura putukrējumam un nedaudz ogām,
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura,
- 500 ml dzērveņu un zemeņu masas (1:1, var ņemt arī saldētas ogas. Var izmantot kādu skābu ievārījumu),
- Ogas rotāšanai,
- Receptes pagatavošanai nepieciešams blenderis un putotājs.
Pagatavošana:
- Pannā izkausē piciņu sviesta.
- Pieber mazliet brūnā cukura un kanēļa, maisot uzkarsē.
- Pievieno rudzu rīvmaizi, maisot apgrauzdē.
- Kad apgrauzdēts, noliek uz šķīvja atdzesēties.
- Dzērvenes un zemenes sablendē ar cukuru.
- Saldo krējumu sakuļ ar vaniļas cukuru.
- Trauciņos gatavo kārtojumu – apakšā liek putukrējumu.
- Tad ber rīvmaizi – diezgan plānā kārtiņā.
- Liek ogu masu un izlīdzina, atkal uzkaisa nedaudz rīvmaizes.
- Tad liek putukrējumu un atkal atkārto kārtās.
- Kārtojumu noslēdz ar putukrējumu, ko rotā ar ogām.