Ātri un viegli pagatavojama aveņu jogurta kūka Latvijas karoga krāsās
Jau šajā nedēļas nogalē svinēsim Latvijas dzimšanas dienu, un kādi gan būtu svētki bez kūkas. Šefpavārs Raimonds Zommers dalās īpašā kūkas receptē, kas radīs svētku un patriotisma sajūtu katrā ģimenē.
“Svētkos viens no raksturīgākajiem desertiem ir tieši kūka. Lai arī katrā ģimenē ir savas izlolotas ēdienu tradīcijas, šogad, svinot valsts neatkarību, aicinu galdā celt ātri un viegli pagatavojamu kūku. Aveņu jogurta kūka vizuāli būs gan valsts svētku simbolikā, gan arī priecēs katru ēdāju ar atsvaidzinošām garšas niansēm, pateicoties kūkas galvenajai sastāvdaļai – avenēm,” komentē “Maxima Latvija” garšu vēstnesis un šefpavārs Raimonds Zommers.
Sastāvdaļas
Želejai:
- 5 gab. želatīna lapas
- 500 g avenes
- 50 ml citrona sula
- 120 g cukurs
- 300 ml ūdens
Krēmam:
- 200 ml saldais krējums
- 200 ml grieķu jogurts
- 3 gab. želatīna plāksnes
- 1 citrona miza
- 100 g cukurs
Gatavošana
- Želatīna plāksnes liek aukstā ūdens peldē un patur 10 minūtes, pēc tam pievieno sagatavotajai sulai.
- Katlā ielej ūdeni, avenes un cukuru. Lēnām uzvāra, sablendē un izkāš caur sietu. Pievieno citrona sulu un iepriekš izmērcēto želatīnu un maisa kamēr želatīns ir izšķīdis.
- Pusi no želejas ielej vēlamajā kūkas formā, tad formu liek ledusskapī līdz tā saželē.
- Pagatavo krēmu. Vispirms aukstā ūdenī iemērc želatīnu. Bļodā liek grieķu jogurtu, saldo krējumu, citrona mizu un cukuru un lēnām puto. Kad masa ir vieglās putās, tad izkausēto želatīnu lēnā strūklā putojot pievieno krēmam.
- Kad krēms saputots un pirmā želejas kārta ir saželējusi, uzlej tai pa virsu tikko pagatavoto krēmu un ieliek ledusskapī, lai sacietē.
- Kad krēms ir sacietējis, pārlej pāri otro želejas kārtu, liek ledusskapī un sagaida līdz želeja kļuvusi stingra.
- Kūku dekorē ar svaigām ogām un pasniedz.