Iespējams, visvieglāk pagatavojamais gardums! Saldie bezē cepumi
Bezē cepumu pamatrecepte
- 4 lieli olu baltumi (ap 160 g)
- 230 g smalkgraudaina cukura
Pagatavošana:
- Liec olu baltumus bļodā un ar mikseri puto, līdz veidojas baltas un gaisīgas putas. Tad, nepārtraukti putojot, pa karotei pievieno cukuru. Kad viss cukurs pievienots, brītiņu vēl puto, lai pārliecinātos, ka nav palikuši neizšķīduši cukura graudiņi.
- Uzkarsē krāsni līdz 100 grādiem un pārsedz plāti ar cepamo papīru. Uz papīra liec pa tējkarotei masas vai izspied to ar konditorejas tūtiņu. Liec krāsnī uz 1,5–2 stundām.
Zināšanai!
Viena no cepumu gatavības pazīmēm ir tā, ka, piesitot pie to apakšas, dzirdama dobja skaņa.
Bezē cepumi ar sukādēm
- 4 olu baltumi
- 250 g cukura
- 250 g kokosriekstu skaidiņu
- 1 citrona miziņa, rīvēta
- 1 ēdk. sakapātu sukāžu
- 1 ēdk. apelsīnu sulas
- 1 paciņa vaniļas cukura
Pagatavošana:
- Olu baltumus saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Saputotajā masā uzmanīgi iecilā pārējās sastāvdaļas.
- Ar tējkaroti liec mazas piciņas uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un cep 10–15 minūtes 180 grādu karstā krāsnī.
Kā izcept gaisīgus un gardus bezē?
- Kvalitatīvi produkti un tīri trauki
Lai izceptu bezē, vajag tikai pāris produktu, taču tiem jābūt ļoti labiem: olām – svaigām, cukuram – pavisam smalkam un nesalipušam. Savukārt instrumentiem – putotājam, karotēm, bļodām – jābūt pilnīgi tīriem, sausiem, bez taukvielu atliekām. Olu baltumus var putot gan ar slotiņu, gan elektrisko putotāju.
- Pieskaņo cukura daudzumu olu izmēram
Olas mēdz būt dažādu izmēru, tāpēc atbilstīgi tam jāpamaina receptē norādītais cukura daudzums. Tiesa, visprecīzāko proporciju varēsi uztrāpīt tikai eksperimentējot, tāpēc ieteicams sākt ar mazāku cukura daudzumu un tad pēc vajadzības papildināt. Cukuru pieber pakāpeniski putošanas laikā.
- Rūpīgi atdali dzeltenumu no baltuma
Lai izdotos saputot patiešām stingras olbaltuma putas, rūpīgi atdali dzeltenumu no baltuma. Ja baltumā gadīsies kaut nedaudz dzeltenuma, nekas labs nesanāks. Lai vienas kļūmes dēļ nebūtu jāmet ārā visi baltumi, olas atdali pa vienai, baltumu liekot baltā bļodiņā. Ja viss kārtībā, pārliec lielajā bļodā.
- Labākam rezultātam pievieno sāli un citrona sulu
Olbaltuma putām stingrumu un spīdumu piešķir sāls un citrona sula. Šķipsniņa sāls arī izceļ cukura garšu un padara to pilnīgāku. Gan sāli, gan citrona sulu pievieno olu baltumiem pirms putošanas.
- Cepampapīra vietā – silikona loksne
Bezē cepumi bieži mēdz pielipt pie cepampapīra, un tos ir grūti dabūt nost; dažkārt tie pat sadrūp. Tāpēc cepampapīra vietā labāk uz pannas klāj cepšanai domātu daudzreiz izmantojamu silikona loksni.
- Apbruņojies ar pacietību
Lai bezē cepumi izceptos viscaur sausi un drupani, nepieciešams laiks. Cepeškrāsns temperatūrai nevajadzētu būt augstākai par 100 grādiem, tad virsiņa strauji neapbrūnēs. Ja cep šādā karstumā, rēķinies vismaz ar pusotru stundu. Ja cepumi lielāki, vajadzēs vēl ilgāku laiku, pat līdz divarpus stundām.
Gatavos cepumus uzreiz neņem laukā no krāsns, labāk atstāj tur, kamēr atdziest.
- Uzglabā sausumā
Lai ar cepumiem varētu mieloties arī pēc pāris dienām, uzglabā tos cieši noslēgtā traukā, kur netiek klāt mitrums. Tā kā bezē smalkporainā virsma ļoti ātri uzsūc mitrumu, cepumi, kas atstāti uz galda, it sevišķi virtuvē, drīz vien saķeps kopā un zaudēs trauslumu.