Izmēģini recepti no Amerikas! Īpašais Ziemassvētku deserts – olu punšs “Eggnog”
Viens no Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā iecienītākajiem Ziemassvētku dzērieniem, kas bieži tiek gatavots līdzās svētku ēdieniem. Krēmīgi maigais dzēriens visbiežāk tiek pasniegts kā neliels deserts.
Sastāvdaļas
(6 porcijām):
- 4 olu dzeltenumi
- 100 g cukura
- 500 ml piena
- 250 ml saldā krējuma
- 1 tējkarote vaniļas esences
- Pustējkarote malta kanēļa
- Pustējkarote malta muskatrieksta (un vēl mazliet dekorēšanai)
- Šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
- Lielā bļodā sakul olu dzeltenumus ar cukuru, līdz cukurs pilnībā izšķīdis, bet masa kļūst bieza un gaiša.
- Uz vidējas uguns uzsilda pienu ar kanēli, muskatriekstu un šķipsniņu sāls. Maisot karsē, līdz piens sāk tvaikot, bet nevārās.
- Lēnām, pa vienai karotei, olu maisījumam pievieno karstu pienu, nepārtraukti maisot. Tas nepieciešams, lai novērstu olu sarecēšanu un saiešanu pārslās.
- Ielej maisījumu atpakaļ katlā un uz vidējas uguns karsē, nepārtraukti maisot, līdz tas sabiezē (aptuveni 75°C). Maisījumam nevajadzētu sākt vārīties.
- Noņem katlu no uguns un iemaisa vaniļas esenci. Dzērienu izkāš caur sietiņu, atdzesē istabas temperatūrā. Pēc tam dzesē ledusskapī vismaz 2–3 stundas.
- Pirms pasniegšanas iemaisa saldo krējumu, lai dzēriens kļūtu krēmīgs.
- Lej glāzēs un pārkaisa ar šķipsniņu muskatrieksta vai kanēļa. Ja vēlas, dzērienu glāzēs var papildināt arī ar putukrējumu.