Gluds, spīdīgs un cepts – saulainais brazīliešu deserts “Quindim”
Tradicionāls brazīliešu deserts, ko gatavo no olu dzeltenumiem, kokosriekstu skaidiņām un cukura. Recepte radusies laikā, kad Brazīliju kolonizēja Portugāle, tradicionālajam portugāļu kārumam pievienojot kokosriekstus un tropiskas notis un pielāgojot to brazīliešu iecienītajām garšas niansēm.
“Quindim” tradicionāli pasniedz mazās porcijās, kā desertu pēc bagātīgas maltītes. Košā krāsa un kokosriekstu garša simbolizē tropisko prieku, kas raksturīgs Brazīlijas svētkiem.
Sastāvdaļas
(12 porcijām):
- 6 olu dzeltenumi
- 150 g kokosriekstu skaidiņu
- 200 g cukura
- 100 ml kausēta sviesta
- 100 ml kokosriekstu piena
- Sviests un cukurs formas ieziešanai
Pagatavošana
- Sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Sagatavo nelielas kēksiņu formas, ieziežot tās ar sviestu un pārkaisa ar cukuru.
- Lielā bļodā olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, līdz cukurs pilnībā izšķīdis. Pievieno kokosriekstu skaidiņas, kokosriekstu pienu un izkausēto sviestu un rūpīgi samaisa.
- Masu pilda sagatavotajās formiņās. Novieto tās uz cepamās pannas, kas piepildīta ar ūdeni (ūdens vannas metode), lai nodrošinātu vienmērīgu cepšanu.
- Cep 30–40 minūtes vai līdz virsma kļūst zeltaini dzeltena un masa stingra.
- Izņem no krāsns, ļauj atdzist un pēc tam, uzmanīgi apgriežot formiņas, kūciņas izliek uz šķīvjiem ar gludo un spīdīgo virsmu uz augšu.