Sēnes marinādē
Ūdeni ar sāli uzvāra, pieliek cukuru, etiķi un novārītās sēnes.
Vāra, noņemot putas. Kad putas vairs neatdalās, pieliek garšvielas
un vēl vāra 10 min, kamēr marinādes šķidrums kļūst pilnīgi dzidrs.
Sēnes un šķidrumu izlej sietā. Pēc atdzišanas sēnes kārto tīros
stikla traukos. Šķidrumu – marinādi vēlreiz uzvāra un pēc garšas
pievieno etiķi. Marinādi vēlreiz atdzesē un pārlej sēnēm
traukā.
Sēņu konservus nevajag glabāt hermētiski noslēgtos traukos (aizvāko
ar plastmasas vāciņiem), jo bezskābekļa vidē turpinās dažu
baktēriju attīstība.
Marinēšanai izdevīgākas ir mazas baraviciņas, podiņi, apšubekas,
sviestabekas, gailenes un visas mazās, nepāraugušās sēnītes.
Šādi nevar marinēt rūgtvielas saturošās sēnes: alksnenes, vilnīšus
u.c.
Recepte no grāmatas: Mājturība. Uzturs/A. Kļaviņa. – Rīga:
Zvaigzne, 1993
Sastāvdaļas
- Vārītas sēnes - 1.kg
- Ķiploku daiva
- Lauru lapas
- Krustnagliņas vai kanēļa miza
- Piparu graudiņi
- Cukurs - 2.ēd.k.
- Sāls - 1.ēd.k.
- 9% etiķis - 1 .glāze
- Ūdens - 2.glāzes
- Eļļa