10 lieliskas sēņu kaviāra receptes
Smērē uz maizītes, pildi olās, izmanto pīrādziņos un ēd kā piedevu pie kartupeļiem un gaļas ēdieniem.
Sagatavotos ikrus un sēņu maisījumus liec sterilizētās burkās, aizver ar tīru vāciņu. Kaviāru tur vēsā un tumšā vietā.
Baraviku ikri ar sīpoliem un etiķi
Sastāvdaļas
• 1800 g svaiga baravikas;
• 400 g sīpolu;
• 200 ml augu eļļas;
• 1 šķipsniņa cukura;
• 1 ēdamkarote sāls
• 1 tējkarote maltu melno piparu;
• 1 tējkarote etiķa.
Pagatavošana
Vāra baravikas 20-25 minūtes. Nolej ūdeni un atstāj notecēties
caurdurī. Tad samaļ gaļas mašīnā. Smalki sagriez sīpolu un cep 5-7
minūtes uz lēnas uguns sviestā, pievienojot sīpoliem cukuru. Tad
pievienot samaltās sēnes un turpina cept vēl 55-60 minūtes. Dažas
minūtes pirms beigām pievieno sāli, piparus, pielej etiķi. Saliek
burciņās un aizvāko.
Sēņu ikri no celmenēm ar zaļumiem un sīpoliem
Sastāvdaļas
• 400 g svaigu celmeņu;
• 4-5 ēdamkarotes augu eļļas;
• 1 sīpols;
• 5–7 sīpolloki;
• sāls un pipari pēc garšas;
• 1 ēdamkarote etiķa 9%
Pagatavošana
Sēnes vāra apmēram 40-50 minūtes, tad notecina caurdurī. Liek pannā
sakarsētā eļļā un cep uz vidējas uguns 15-20 minūtes līdz iztvaiko
sula, samaļ gaļas mašīna.
Sasmalcina sīpolus un lokus, apcep eļļā, kas palikusi uz pannas pēc
sēņu cepšanas, pievieno sāli un piparus. Masai pievieno sēnes,
etiķi un atstāj sutināties uz pannas. Liek burkās, pārlej ar
atlikušo uzkarsēto augu eļļu tā, lai maisījums būtu pilnībā
pārklāts.
Gaileņu ikri ar burkāniem
Sastāvdaļas
• 1 kg gaileņu;
• 120 ml augu eļļas;
• 1 sīpols;
• 1 burkāns;
• sāls un pipari pēc garšas;
• 1 tējkarote etiķa 9%
Pagatavošana
Gailenes sasmalcina ar nazi, blenderi vai samaļ gaļas mašīnā. Liek
pannā, pārlej līdz pusei ar eļļu. Karsē uz lēnas uguns 50-60
minūtes. Nepārtraukti maisa.
Sīpolu sagriež mazos kubiņos, burkānu sarīvē uz smalkas rīves. Cep
6-8 minūtes eļļā uz vidējas uguns. Pievieno sēnes, samaisa visu ar
sāli un pipariem. Karsē uz lēnas uguns vēl 15-20 minūtes. Dažas
minūtes pirms cepšanas pievieno etiķi. Liek burkās un aizvāko.
Šampinjonu ikri ar pētersīļiem un citronu sulu
Sastāvdaļas
- 800 g sēņu;
- 1 neliels pušķītis pētersīļu
- 100 ml augu eļļas;
- 1 sīpols;
- 1 ēdamkarote citrona sulas
- sāls un pipari pēc garšas.
Pagatavošana
Sēnes vāra 10-15 minūtēs. Pēc tam sasmalcina ar nazi, blenderi vai
gaļas mašīnu. Smalki sagriež pētersīļus. Uzkarsē pannā eļļu, liek
tajā sasmalcinātus sīpolus, cep 5-7 minūtes. Pievieno sēnes,
pētersīļus, citronu sulu, sāli un piparus. Samaisa, liek
burkās.
Sēņu ikri no celmenēm ar ķiplokiem un tomātiem
Sastāvdaļas
- 500 g celmenes;
- 2 sīpoli;
- 1 tomāts;
- 1-2 ķiploka daiviņas;
- 3-4 ēdamkarotes augu eļļas;
- sāls un pipari pēc garšas;
- 1 šķipsniņa cukura;
- 1 tējkarote etiķa 9%.
Pagatavošana
Sēnes vāra 40-50 minūtes, notecina. Sīpolu un tomātu sagriež lielos
kubiņos, sasmalcina ķiplokus. Visu cep pannā. Ķiplokus apbrūnina
20-30 sekundes, pievieno sīpolus, pēc 1 minūtes - tomātus. Pievieno
sēnes un karsē vēl 7-10 minūtes. Pēc 30 minūtēm pievienojiet sāli,
piparus, cukuru un etiķi. Atstājiet uz plīts vēl 5 minūtes, pēc tam
pilda burkās.
Apškungu un beku ikri ar vīnu un tomātu pastu
Sastāvdaļas
- 750 g bekas;
- 1 sīpols;
- 3-4 ēdamkarotes augu eļļas;
- 1 burkāns;
- 5 ķiploka daiviņas;
- 3 ēdamkarotes sausā baltvīna;
- 2 ēdamkarotes tomātu pastas.
Pagatavošana
Vāra sēnes 20-25 minūtes, tad atdzesē. Sīpolu sagriež vidējos
gabaliņos un 5-6 minūtes apcep augu eļļā. Gaļas mašīnā samaļ sēnes,
burkānus, ķiplokus un ceptos sīpolus. Maisījumu liek pannā, pielej
vīnu, pievieno tomātu pastu. Liek virsū vāku un cep uz lēnas uguns
50-60 minūtes, laiku pa laikam maisot. Liek burkās, kuras uzglabā
ledusskapī.
Celmeņu ikri ar valriekstiem un sojas mērci
Sastāvdaļas
- 400 g celmenes;
- 50 g valriekstu;
- 2 sīpoli;
- 2 burkāni;
- 4 ēdamkarotes augu eļļas;
- 2-3 ēdamkarotes sojas mērces.
Pagatavošana
Vāra sēnes 20-25 minūtes, tad atdzesē. Riekstus sasmalcina ar
blenderi. Sīpolus un burkānus sagriež gabaliņos. Uzkarsē pannā eļļu
un cep dārzeņus 25-30 minūtes, laiku pa laikam apmaisot. Sēnes
samaļ kopā ar sīpoliem un burkāniem gaļas mašīnā. Vēlreiz liek
pannā un cep uz vidējas uguns. Pēc 15 minūtēm pievieno
sasmalcinātos riekstus un sojas mērci. Samaisa, liek burkās, glabā
ledusskapī. Apēdams nedēļas laikā.
Šampinjonu kaviārs ar pipariem un kabačiem
Sastāvdaļas
- 800 g šampinjoni;
- 2-3 cukini;
- 1 burkāns;
- 3 sīpoli;
- 1 papriku;
- 4 tomāti;
- 3 ķiploka daiviņas;
- 6-7 ēdamkarotes augu eļļas;
- sāls un pipari pēc garšas.
Pagatavošana
Sēnes, cukini, burkānus, sīpolus un papriku sagriež mazos
gabaliņos. Tomātus blanšē ar verdošu ūdeni, noņem ādu un
sasmalcina. Pievieno saspiestus ķiplokus.
Pannā uzkarsē eļļas. Cep burkānus 5-6 minūtes, pievieno cukini ar
papriku, pēc 8 minūtēm pievieno tomātus, garšvielas, sāli piparus,
apkaisa ar ķiplokiem. Atsevišķā pannā apbrūnina sīpolus. Pievieno
sēnes un cep apmēram 20 minūtes. Pievieno dārzeņus, samaisa un
karsē vēl 10-15 minūtes. Kaviāru ledusskapī var turēt vairākas
dienas.
Kaviārs no kaltētām meža sēnēm
Lasi arī: Sēņu kaltēšana: kuras sēnes ir piemērotākās, un kā
pareizi kaltēt?
Sastāvdaļas
- 100 g kaltētu meža sēņu (baravikas, baravikas);
- 2 sīpoli;
- 1 burkāns;
- 2 ķiploka daiviņas;
- 3-4 ēdamkarotes augu eļļas;
- sāls un pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
Sēnes pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj mērcēties 1 - 2 stundas.
Noskalo zem tekoša ūdens. Vāra apmēram 30-40 minūtes un notecina
caurdurī. Sīpolus un burkānus sagriež mazos gabaliņos.
Saspiež ķiplokus. Uzkarsē pannā eļļu, apcep sīpolus, pievieno
burkānus un karsē vēl 10–15 minūtes. Tad pievieno ķiplokus un
sēnes, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Cep vēl 5-7 minūtes.
Sēnes ar dārzeņiem sasmalcina ar ar blenderi vai samaļ gaļas
mašīnā. Ledusskapī uzglabājams vairākas dienas.