Sēņu skābēšana soli pa solim
Sastāvdaļas
- 1 kg novārītu sēņu,
- 35-40 g sāls,
- 20 g cukura,
- 10 g
- 20 g upeņu lapu,
- 2 daiviņas
Sēnes novāra tāpat kā sālīšanai, tad notecina lieko ūdeni, nedaudz nospiež un sajauc ar sāli, cukuru un rupji sagrieztiem garšaugiem. Tad sēnes pilda dezinficētā traukā, virsējo kārtu nosedz ar upeņu lapām un uzliek slogu tāpat kā sālītām sēnēm (sk. recepti), Ar sēnēm piepildīto trauku novieto 13-18°C temperatūrā, patur 2-3 dienas un tad novieto vēsā vietā 0 - 8°C temperatūrā. Uzglabāšanas laikā jāraugās, lai sēnes neiežūtu, virs sloga jābūt šķidrumam. Skābētās sēnes satur apmēram 0,5-1,0°/0 pienskābes. Pienskābe daļēji sēnes pasargā no bojāšanās, it sevišķi pelēšanas. Šādas skābētas sēnes ēdienu gatavošanā iz-manto svaigo sēņu vietā. Jāievēro, ka mērcētās sēnēs pienskābes daudzums samazinās. Pie mums šis paņēmiens maz izplatīts, turpretim citās zemēs sēnes skābē vairāk, nekā sāla.
Recepte no grāmatas "Dārzeņu, augļu un sēņu konservēšana", 1982. gads