Cūkas cepetis ar āboliem
Gaļu ierīvē ar sāli un garšvielām un liek cepešpannā ar ādu uz
leju, ievieto sakarsētā cepeškrāsnī un, tiklīdz izveidojas brūna
garoziņa, uz cepešpannas uzlej karstu ūdeni. Cepeti regulāri pārlej
ar izveidojušos buljonu, lai tas cepšanas laikā nekļūtu sauss. Kad
cepetis pusgatavs, to apgriež ar ādu uz augšu un ādu iegriež
nelielos kvadrātiņos. Pēc tam turpina cept līdz gatavībai.
Sagatavoto gaļu var likt cepeša folijā, tad cepšanas laikā
izveidosies brūna garoziņa un cepetis būs sulīgs.
Kad cepetis pusgatavs, tam blakus uz cepešpannas liek nelielus
mizotus kartupeļus un vēl pēc kāda laika arī nomazgātus ābolus.
Gatavu cepeti sagriež plānās šķēlītēs šķērsām gaļas šķiedrām,
sakārto lēzenā traukā, blakus kārto ceptos kartupeļus un ābolus.
Mērci pasniedz atsevišķi. Mērcei: uz pannas esošam buljonam nosmeļ
taukus, izkāš un, ja nepieciešams, uztumē ar miltiem.
Recepte no grāmatas: Ēdienu gatavošanas tehnoloģija/E. Gavriļenko.
– Rīga: Turība, 2006
Sastāvdaļas
- Cūkas šķiņķis - 1 1/5.kg
- Āboli - 600.g
- Kartupeļi - 700.g
- Garšvielas un sāls