Vecmāmiņas klasiskie kāpostu tīteņi – gatavošana pa soļiem
Kāpostu tīteņi prasa laiku un pacietību. Ieguldītais laiks atmaksājas, jo uz plīts atrodams pilns lielais katls ar garšīgu ēdienu, kura būs gana vai nu kuplam ēdāju skaitam, vai ilgam laikam. Cilvēki, kam kāpostu tīteņi garšo, var tos ēst uzsildītus vairākas dienas pēc kārtas ar lielu labpatiku un bez apnikuma.
Sastāvdaļas:
- Kāposts lielām lapām – 3 kg.
- malta gaļa – 800 g.
- vārīti rīsi – 200 g
- sīpoli – 2 gab.
- saldais (vai skābais) krējums – 150 g.
- tomātu kečups – 100 g.
- sāls, pipari pēc garšas
- ūdens – 2 glāzes
- augu eļļa – 50 ml.
Pagatavošana:
- Kāpostgalvai izgriež kacenu, bet nedur dziļāk par pus kāpostu, lai nesabojātu ikšējās lapas.
- Liek kāpostus lielā ūdens katlā un vāra, līdz lapas sāk atdalīties. Lapas, kas jau mīkstas un gatavas, uzmanīgi noņem ar dakšiņu. Kāpostgalvu liek atpakaļ katlā un vāra, līdz gatavas nākamās virsējās lapa. Ik pa laikam noņem lapas, kuras jau ir atdalījušās. Nekas ka tās šķiet cietas, atdziestot tās vēl nedaudz savītīs.
- Kamēr kāpostgalva vārās, liek vārīties rīsus pēc instrukcijas uz paciņas. Kad gatavi, noliek, lai atdziest.
- Malto gaļu samīca ar smalki sagrieztu sīpolu, saspietām ķiploka daiviņām, sāli, pipariem un garšvielām. Piejauc klāt rīsus.
- Kāposta lapām nedaudz saklapē cietos un dzīslainos kacenus.
- Tin kāposta lapās, apmēram, sauju maltās gaļas. Mazākās lapas var izmantot divas.
- Kāpostu tīteņus apcep sviestā, sakarsētā pannā. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 160-170°C (lieto karstā gaisa ventilatoru, ja ir).
- Ja plānots negatavot visus tīteņus, daļu var likt saldētavā maisiņos. Pārējos kārto dziļā cepamajā pannā vai pīlē. Ielej tīteņiem līdz pusei ūdeni, uzliek vāku un liek cepties 160–170°C uz 30minūtēm.
- Pannā sviestā vai eļļā apcep burkānus, izšķīdina kubiņu buljona.
- Pievieno saldo krējumu tomātu pastu un uzvāra.
- Kad kāpostu tīteņi beiguši cepties, tos izņem no cepeškrāsns, pielej klāt mērci un liek uz plīts vārīties (ar vāku) vēl 15–20min. Beigās noņem vāku un vāra vēl pāris minūtes, līdz mērce ir vēlamā biezuma.