Lētais svētku cepetis jeb cūkas stulmiņš alū (gatavošana pa soļiem)
Iesākumā pārliecināmies vai alus ir atgāzēts (atšālēts). To var
paspēt arī, kamēr stulmiņš vārās, bet tad alus jāielej seklā traukā
(bļodā) - pudelēs tik ātri tas neatgāzēsies...
Kad cūkas stulmiņš nomazgāts, to noteikti pa divi lāgi (vismaz)
kārtīgi jānokasa ar asu nazi - lai visi netīrie sārņi nevārās kopā
ar gaļiņu. Tā ka ar šo recepti ietaupām diezgan daudz naudas
(ierasts svētku cepetis izmaksā stipri virs 5 Ls), tad nāksies
ieguldīt darbu.
Liekam vārīties stulmu uz lielas uguns - pirmās 10 min jāstāv
burtiski klāt un jānosmeļ putas un netīrumi, kurus izdalīs āda. Ja
to nedarīsim, tad gaļai būs "netīra" piegarša, kuru nevienam
nenovēlu...
Vārām tikai līdz pirmajam burbulim! Tad gaļu aši
no ūdens ārā, ūdeni prom un katliņu izskalot, lai tās nelabās
garšas neuzsūcās gaļiņā... Gaļu, savkārt, atkal kārtīgi nokasām ar
nazi - no ādas nāks ārā tādi, kā dubļi bezmaz vai. Kasām, kamēr tie
vairs nenāk ārā, tad ādiņa top jauki rozā un maiga, kā maza bērna
dibentiņš, bezmaz vai :)
Liekam stulmiņu vārīties tīrā ūdenī un stāvam blakus pirmās 5-10
minūtes - atkal nāks ārā putas un netīrumiņi, kurus aši nosmeļam...
tomēr nu jau netīrumiem vajadzētu būt cauri. Kad to vairs nav, tad
var griezt mazu uguntiņu un stulmiņu atstāt vāramies uz 1,5 - 2
stundām (ja stulmiņš ir pārcirsts, kā manā gadījumā, tad 1,5
h...ja vienā gabalā, tad gan bik ilgāk).
Ik pa laikam gan putiņas jānosmeļ nost, lai atkal neriskētu ar
"netīro" garšu...
Kad ūdens iztvaikojis (pēc tām pāris stundām) ir brīva vieta alum -
to lejam buljonam klāt. Ir ļoti svarīgi, lai alus būtu jau bez
gāzes. Ja ieliesim gāzētu alu, tad viss vārījums uzies gaisā, visa
virtuve pludos no buljona/alus putām, utt.
Pieberam arī kārtīgu sauju sāls - tiešām sauju, lai būtu tāds
vidēji sāļš...ja patīk pikantāks ēdiens, tad pat vairāk, bet es
esmu tāds vidusmēra sālslietotājs.
Vāram alusbuljona stulmiņu pusstundu vai stundu - jau pēc paskata
varēs pateikt, vai stulmiņš ir gatavs...(gaļa ir mīksta, sāk atlekt
no kauliem).
Velkam stulmu no buljona ārā, apkaisām ar zaļumiem un kādu
garšvielu, kas nu pašam patīk (Vegeta, gaļas kopējā,vai kas
smalkāks) un cepam cepeškrāsnī 220 grādos 15 minūtes.
Stulmiņu pēc pirmajām 15 minūtēm pārsmērējam ar sviestiņu un liekam
cepeškrāsnī otrreiz - atkal uz 10/15 minūtēm 220 grādos, lai
apbrūnē garoziņa...
Tad nu beidzot ir gatavs sulīgs, gards, ar neatkārtojamu apinīša
garšas buķeti (man-cilvēkam, kam dziļi riebjas alus smaka un garša
- garšoja!!) sātīgs, un, kas īpaši patīkami, arī ekonomisks svētku
vakara cepetis. No viena stulmiņa sanāk 4 pamatīgas porcijas - mēs
divatā ēdām divas dienas...
Sastāvdaļas
- Cūkas stulmiņš (kājas locītava)-pēc šāda atslēgvārda dabūjams tirgū par ~2-ls - 1,5.kg
- Tumšais alus (atšālējies, varbūt palicis pāri no kādiem svētkiem) - 1,5.litrs
- Sāls - 1.sauja
- Sviests.pāris ēdamkarotes
- Zaļumi, garšvielas, kas pašam garšo