Raibais maltais gaļas cepetis ar kāpostiem
Teļa un cauraugušu cūkas gaļu sagriež gabaliņos, samaļ gaļas
malējā, tad pievieno apceptus sīpolus un vēlreiz samaļ.
Gaļas masai pievieno olas, sāli, maltos piparus,''VEGETU''un
nedaudz auksta ūdens vai piena,vai salda krējuma, labi samaisa,
saputo, līdz masa kļūst vijīga.
Gaļas masu izklāj 1 cm. biezā plāksnē uz samitrināta pergamenta
papīra, virū liek vārītu mēli, sagrieztu stienīšos, pamīšus ar
burkānu stienīšiem un ar papīra palīdzību,ceļot vienu malu uz
augšu, satin veltnī.
Veltni liek uz ietaukotas cepešpannas ar šuvi uz leju, virsmu
nogludina, pārziež ar krējumu, pārkaisa ar saulespuķu sēkliņām,
vairākās vietās veltni visā garumā sadursta ar dakšiņu (lai
cepšanas laikā cepetis nesaplīstu) un liek cepeškrāsnī cepties pie
220 grādiem C. Kad cepetim ir izveidojusies brūna garoziņa,
pazemina cepšanas temeratūru līdz 160 grādiem C. Uz pannas uzlej
nedaudz ūdeni un turpina cepšanu, cepeti periodiski pārlaistot,
līdz gatavībai. Cepetis gatavs, kad uz tā virsmas parādās sīiki
gaisa pūslīši.
SAUTĒTI KĀPOSTI:
Svaigus kāpostus sagriež kvadrātiņos un uz pannas taukvielās
apcep.
Ābolus sagriež šķēlītēs vai daiviņās.
Sīpolus, pētersīlu sakni, pievieno apceptas garšsaknes kopā ar
abolu šķēlītēm apcep uz otras pannas.
Apceptiem kāpostiem pievieno apceptas garšsaknes kopā ar āboliem,
pieliek garšvielas, sāli, cukuru, samaisa. Uzliek pannai vāku un
turpina karsēšanu.
Sautēšanas beigās kapostiem, ja vēlas, var pielikt saldo krējumu,
samaisītu ar nedaudz miltiem.
Ja vēlas iegūt skaistus, kraukšķīgus kāpostus piedevām, tad tos var
likt uz cepešpannas un cepināt cepeškrāsnī ar garšsaknēm un
garšvielām līdz pusgatavībai.
Raibo maltās gaļas cepeti pasniedz cepeša šķīvī, sagrieztu porciju
šķēlēs, ar sautētiem kāpostiem vai citām dārzeņu piedevām.
Sastāvdaļas
- Cūkgaļas (cauraudzīte) - 360.g
- Teļa gaļa - 360.g
- Ūdens vai piens - 50.g
- Mēle (cūaks vai teļa) - 300.g
- Birkāni - 200.g
- Sīpoli - 150.g
- Olas - 2.gab
- Sāls
- Pipari
- Gršviela(vegeta)
- Krejums - 50.g
- Saulespuķu sēklas - 60.g
- Piedevām:sautēti kāposti.
- Svaigi kāposti - 1000.g
- Pētersīļa sakne - 100.g
- Dzeltenā paprika - 200.g
- Sīpoli - 100.g
- āboli(antanofka) - 200.g
- Garšviela(garšumiņš)
- Piparmētras lapiņas - 3.gab
- olīveļļas - 100.g
- Saldais krejums - 100.g
- Sāls,cukurs,zaļumi