Klasiskais sacepums ar kartupeļiem un muskatriekstu
Muskatrieksts kopā ar ķiploku kartupeļu sacepumam piešķir kārdinošu aromātu un patīkamu garšu, bet siers un saldais krējums sara pietiekami sātīgu.
Sastāvdaļas:
- Kartupeļi - 1 kg
- Sīpoli vai puravi - 2 gab
- Ķiploka daiviņa - 1 gab
- svaigi malti melnie pipari, sāls
- ementāles, grijēras vai līdzīgs siers - 150 gr
- Piens - 130 ml
- Saldais krejums - 130 ml
- muskatrieksts (rīvēts)
- Sviests
Pagatavošana:
Pagatavošanas laiks: apmēram stunda
- Kartupeļus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs.
- Sīpolus smalki sakapā.
- Sieru sarīvē.
- Cepamo trauku ieziež ar sviestu.
- Vispirms traukā ber sīpolus, tad kā zvīņas liek kartupeļu šķēlītes un pārkaisa ar sāli un pipariem.
- Pārber ar rīvētu sieru un atkal kārto kartupeļu šķēles.
- Atsevišķā traukā sajauc pienu ar saldo krējumu, iemaisa spiedē izspiestu ķiploka daivu, sāli un šķipsniņu rīvēta muskatrieksta. Šo maisījumu pārlej kartupeļiem - iespējams, ka šķidrums tos nepārsegs, bet tas nekas.
- Cep cepeškrāsnī 225 grādu karstumā 45 minūtes.
Var pasniegt kā pamatēdienu tikai ar svaigiem salātiem. Protams, tas var būt arī kā piedeva gaļas vai zivs ēdienam.
Recepte: žurnāls Veselība