Grūbu biezputra
Šīs putras pagatavošana nav sarežģīta,vienīgi mazliet laika aizņem,bet toties gala rezultāts ir vienkārši varen gards.
Ņemam grūbas un skalojam tās aukstā ūdenī, vairākas reizes, līdz ūdens paliek caurspīdīgs un nav duļķains.Tas varētu aizņemt kādas 5 skalošanas reizes. Izskalotās grūbas liekam katliņā un aplejam ar tīru aukstu ūdeni, un ļaujam tām vismaz 2 stundas mērcēties. Pēc 2 stundām nokāšam grūbas un vēl vienu reizi noskalojam. Tad aplejam ar ūdeni un liekam vārīties, kad sāk parādīties pirmie burbuļi, tad nolejam šo ūdeni un aplejam ar pirms tam sagatavotu 1:1 pienu ar ūdeni. Tīrā pienā neiesaka vārīt,jo piens var pāriet pāri. Grūbas aplejam ar piena/ūdens maisījumu tā, lai tās būtu viegli nosegtas. Pieberam sāli un vāram, ik pa laikam apmaisot. Kad sāk vārīties, tad izslēdzam uguni un katliņu apsedzam ar dvieli un tad vēl ar siltu segu (man tādas segas nebija, es tik ar dvieli apsedzu). Ļaujam pusstundu sutināties. Pēc 30 minūtēm liekam grūbas atkal vārīties uz mazas uguns, ik pa laikam apmaisot 10-20 minūtes. Kad grūbām šķidrums gandrīz viss jau pazudis, tad pievienojam gabaliņu sviestu, izmaisām, pagaidām, kamēr izkūst sviests un tad ņemam nost no uguns. Un atkal satinam katliņu kārtīgi dvielī un segā uz 30 minūtēm.
Jau gatava grūbu biezputra.
Sīki sagriežam sīpolus un liekam pannā ar gabaliņu sviestu un uz
mazas uguns apcepam, drīzāk pasautējam. Pa to laiku, kamēr sīpoli
sautējas, sagriežam žāvētu gaļinu mazos gabaliņos, liekam klāt
sīpoliem. Sautējam ap 10 minūtēm uz mazas uguns, lai nepaliek
sauss. Šādi izskatās mans gaļas/sīpolu sautējums, kad jau
gatavs.
Kad viss gatavs, es šo sautējumu iemaisīju grūbās, bet var arī uz
šķīvja izkārtot blakus grūbām vai pa virsu. Garša fantastiska un
aromāts pa visu māju ķer visus aiz deguniem.
Sastāvdaļas
- Grūbas
- Piens
- Sīpoli
- Žāvēta cūkgaļa