Pildītas rīsu kroketes
Klasiska itāļu uzkoda. Recepte nāk no Lacio (Lazio), kur šo ēdienu sauc Suppi'alla romana. Pasniedziet tās karstas tieši no pannas!
6-8 porcijas
Sastāvdaļas:
4 ēd. k. olīveļļas
400 g īsgraudu rīsu, piem., "Arborio"
1 l liellopu gaļas buljona
1 sīki sakapāts neliels sīpols
125 g rupji sakapātu vistas akniņu
60 g maltas liellopu gaļas
150 g saldētu zaļo zirnīšu
2 ēd. k. sausā baltvīna
1 nomizots, sakapāts liels tomāts
Sāls un malti melnie pipari
2 ēd. k. sarīvēta Parmas siera
2 ēd. k. sviesta
2 nolobītas, sakapātas cieti vārītas olas
2 olas
200 g rīvmaizes
1 l eļļas fritēšanai
Gatavošana:
1. Dziļā pannā uz mērenas uguns sakarsē 2 ēd. k. eļļas. Ieber rīsus un maisot cep 2 minūtes. Nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno buljonu, līdz viss šķidrums uzsūcies un rīsi ir mīksti. Process ir tāds pats, kā gatavojot risoto: rīsi kļūst mīksti pēc 15-20 minūtēm. Noņem no uguns un stundu atdzesē.
2. Pannā uz mērenas uguns sakarsē atlikušās 2 ēd. k. eļļas. Ieber sīpolus un 3-4 minūtes cep, līdz tie kļūst mīksti.
3. Pievieno vistu akniņas, liellopa gaļu un vīnu, un sautē ~5 minūtes, līdz vīns iztvaiko. Pievieno tomātus un pieber sāli un piparus. Bieži apmaisot, karsē -20 minūtes, līdz mērce sabiezē.
4. Bļodā samaisa atdzisušos rīsus, Parmas sieru un sviestu. Rūpīgi samīca un izveido apaļas kroketes golfa bumbiņas lielumā. Katrai
kroketei izveido iedobi un iepilda gaļas mērci un gabaliņu cieti vārītas olas. Iedobi aizspiež ciet.
5. Lēzenā šķīvī ar dakšiņu sakuļ olas. Kroketes iemērc olu maisījumā, pēc tam apviļā rīvmaizē
6. Fritējamajā katlā (vai vienkārši katliņā ar eļļu) sakarsē eļļu ļoti karstu. Pārbauda temperatūru, iemetot katlā gabaliņu. maizes. Ja uz virsmas uzreiz parādās burbuļi un maize kļūst brūna, eļļa ir pietiekami karsta.
7. Kroketes nelielās porcijās liek katlā un fritē 5 minūtes, līdz tās kļūst zeltaini brūnas. Kroketes ar putu karoti izņem no katla un nosusina uz papīra dvieļa. Pasniedz karstas.
Avots: Jāņa Rozes apgāda izdotā Mikela Neri grāmata “Uzkodas. Gardai un veselīgai maltītei”