Mārtiņdienas gailis ar krāsnī ceptiem kartupeļiem

Būs daudz jo daudz tādu Mārtiņu, kuri Mārtiņdienas vakarā gribētu baudīt šādu krāsnī ceptu gaili!

Gaili pasniedz karstu, visapkārt dekorētu ar piedevām. Foto no grāmatas Edieni Latvijā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Gaili pasniedz karstu, visapkārt dekorētu ar piedevām. Foto no grāmatas ""Edieni Latvijā".

 

Sastāvdaļas ceptam gailim:

1 citrons

3 daiviņas ķiploka

sāls, malti baltie pipari, ķimenes, 

3 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu un diļļu, 

200 ml majonēzes, 

50 g taukvielu (cūku tauku, sviesta vai augu eļļas).

 

Krāsnī ceptiem kartupeļiem:

1 kg kartupeļu

25 g cūku tauku

sāls, ķimenes

 

Gatavošana:

Reklāma
Reklāma

Noskalo veselu, izķidātu gaili. No citrona un ķiploka daiviņām izspiež sulu. Sajauc citrona sulu, sāli, maltos piparus, ķiploku sulu un ķimenes. Ar iegūto marinādi ierīvē gaili no ārpuses un no iekšpuses. Ietin gaili folijā vai pārtikas plēvē un 3-5 stundas marinē vēsā vietā.

Iemarinēto gaili iztin no folijas. Lai pagatavotu pildījumu, majonēzi sajauc ar sasmalcinātajiem zaļumiem, ar to gailim piepilda vēdera dobumu un aizšuj ar baltu kokvilnas diegu. Gaili uz muguras liek ietaukotā pannā. Ik pa brīdim aplaistot to ar taukvielām, gaili vismaz stundu cep cepeškrāsnī 200 °C tempe­ratūrā, līdz tas gatavs.

Gatavību pārbauda, iedurot ceptajā gailī ar cepeša dakšu.

 

Gaili var cept, ietītu cepeša folijā, jo tad samazinās nepieciešamais taukvielu daudzums. Apmēram 15 minūtes pirms gailis gatavs, foliju pārgriež, lai gailis apbrūnētu. Gaili pasniedz karstu, visapkārt dekorētu ar piedevām.

 

Krāsnī cepti kartupeļi:

Vidēja lieluma kartupeļus nomizo, noskalo, nosu­sina, pārgriež uz pusēm un kārto uz ietaukotas pannas. Cep cepeškrāsnī, ik pa brīdim aplaistot ar taukvielām. Pirms kartupeļi pilnīgi gatavi, tos pārkaisa ar ķimenēm un sāli.

 

IZLASI ARĪ:

Ar āboliem pildīts zoss cepetis. Pasniedzam ar bumbieriem sarkanvīnā!

Un pavāra Mārtiņa Sirmā ieteikumus Mārtiņdienas zoss vai pīles gatavošanai

 

Recepte no Zvaigzne ABC izdotās Lolitas Šelvahas grāmatas "Ēdieni Latvijā" 

 

Sastāvdaļas