Polenta - Dienvideiropas ēdienkartes pamatu pamats
Kaut arī kukurūza uz Eiropu atceļoja tikai 15. gadsimtā, vairumā Dienvideiropas valstu bez tās nu nav iedomājama ikdienas ēdienkarte. Polenta sader ar visu – gaļu un gaļas mērcēm, jūras veltēm, sieru, sēnēm. To var grilēt, apcept pannā vai cepeškrāsnī, apviļāt maizes drupatās un fritēt.
6 porcijas
Gatavošana 50 minūtes
Sastāvdaļas:
1,5 l ūdens
1/2 ēdk. rupjā sāls
300 g polentas putraimu
Gatavošana:
Katlā ar biezu dibenu uzvāri ūdeni ar sāli. Ļoti lēnā, caurspīdīgā straumītē ber iekšā putraimus, ar otru roku nepārtraukti maisot. Kad visi putraimi iebērti, kādu brītiņu vēl intensīvi maisi, lai neveidotos kunkuļi. Samazini karstumu līdz minimālam un vāri putru aptuveni 45 minūtes, pēc iespējas biežāk apmaisot, jo tai piemīt īpašība paslepeni piedegt. Kad putra būs gatava, tā atlēks no katliņa malām un pēc konsistences līdzināsies krēmam. Ja vēlies, vari iemaisīt sieru (aptuveni 100 g svaigi rīvēta Parmas vai kāda cita cieta, pikanta siera) vai pikuci sviesta
Avots: Žurnāls 100 labi padomi 2011/4