Dažādi dārzeņu biezeņi (burkānu, biešu, kartupeļu, zaļo zirnīšu)
Ikvienu svētku un ikdienas galdu izrotās krāsainie dārzeņu biezeņie. Lūk, te dažas interesantas idejas.
Burkānu un ingvera biezenis
Sastāvdaļas:
• Burkāni - 1 kg
• Ingvers - 2 tējk. ( sasmalcināts)
• Ķiploks - 2 daiviņas
• Sviests - 2 ēd.k.
• Sāls/pipari – pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Pagatavošana:
• Sakarsētā katlā liec notīrītus un gabaliņos sagrieztus burkānus, pievieno sviestu.
• Uz lēnas uguns viegli apcep burkānus, pievieno ķiploku.
• Pielej nedaudz ūdeni un pieliec ingveru.
• Vāri līdz ūdens iztvaikojis un burkāni kļuvuši mīksti.
• Masu samal biezenī, pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Biešu un rozmarīna biezenis
Sastāvdaļas:
• Bietes - 1 kg (vari izmanto arī jau vārītas bietes, samazināsi biezeņa pagatavošanas laiku)
• Rozmarīns - 1 zars
• Ķiploks - 2 daiviņas
• Sīpols - 1 gab
• Ābolu etiķis - 1 ēd.k.
• Kumins - 1 tējk.
• Olīveļļa - 1 ēd.k.
• Sāls/pipari – pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Pagatavošana:
• Sagriez bietes, sīpolus un ķiploku.
• Apcep olīveļļā, pievieno kuminu un rozmarīnu.
• Pievieno 1 glāzi ūdens, sautē, līdz bietes mīkstas.
• Pievieno ābolu etiķi un samal biezenī.
• Ja nepieciešams pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Kartupeļu un pastinaka biezenis
Sastāvdaļas:
• Kartupeļi – 700 g
• Pastinaks – 300 g
• Ķiploks – 4 daiviņas
• Salds krējums - 100 ml
• Sviests – 2 ēd.k.
• Sāls/pipari – pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Pagatavošana:
• Notīri dārzeņus un liec vārīties.
• Kad kartupeļi un pastinaks izvārījušies mīksti, nokās ūdeni.
• Sakarsē katliņu, liec sviestu un saldo krējumu.
• Pievieno kartupeļus un pastinaku, saspied biezenī.
• Ja nepieciešams pievieno sāli, piparus pēc garšas.
• Ja vēlies garšu padarīt interesantāku, piespied sulu no ½ citrona.
Zaļo zirnīšu un piparmētru biezenis
Sastāvdaļas:
• Saldēti zaļie zirnīši - 400 g
• Ķiploks - 2 daiviņas
• Sviests - 2 ēd.k.
• Laims - 1 gab.
• Piparmētra - 1 sauja
• Sāls/pipari pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 10 min
Pagatavošana:
• Atsaldē zaļos zirnīšus, sakapā piparmētru un ķiploku.
• Sakarsē pannu, pievieno sviestu.
• Nedaudz apcep ķiploku, piparmētru un zaļos zirnīšus.
• Pievieno laima sulu, sāli un piparus pēc garšas.
• Saspied biezenī.
"Aikāgaršo" šefpavāra Normunda Baranovska rudens ražas recepte.