Īru sautējums ar jēra gaļu
Džeroma K. Džeroma romāna "Trīs vīri laivā" varoņi īru sautējumu gatavo ar tādu aizrautību...
Sastāvdaļas:
• 1 kg jēra gaļas (jēru var aizstāt ar liellopu)
• 6 ēdamkarotes miltu
• 2-3 lieli kartupeļi
• 2-3 lieli burkāni
• 4 seleriju kāti
• 3 lieli sīpoli
• 4 ķiploka daiviņas
• Sauja svaigu, sakapātu pētersīļu
• 2-3 l liellopa buljona (buljona daudzums atkarīgs, cik biezu gribi sautēju¬mu)
• Liela glāze alus (300-400 ml)
• Garšvielas — sāls un svaigi, malti melnie pipari — pēc garšas
• Eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Gaļu sagriež kubiciņos, apber ar sāli, pipariem un atstāj pusstundu ievilkties. Gaļu apcep brūnu un apbārsta ar miltiem. Šo soli var arī izlaist, jo milti padara sautējumu tumīgāku un biezāku, bet to pašu efektu var panākt, pievienojot sautējumam miltainus kartupeļus, kas ātri izjūk. Pannā apcep kubiciņos sagrieztus sīpolus, ripiņās sašķēlētus burkānus un seleriju, kā arī uz pusēm pārgrieztus ķiplokus. Sacepumam pielej alu un pāris minūšu sautē. Gatavo masu liek katlā, tad pievieno kubiciņos sagrieztus kartupeļus un apcepto gaļu. Pārlej buljonu tā, lai visu nosedz. Sākumā uz lielas uguns visu ātri uzkarsē, tad karstumu noregulē uz zemu temperatūru un sautē 2-3 stundas, līdz gaļa mīksta, īsi pirms gatavības pieber sāli, piparus un pieliek pētersīļus. Vāra uz mazas uguns vēl pāris minūšu.
Recepte: Unas neparastā pavārgrāmata 2011 pavasaris/ vasara