Zaļās paprikas ar malto gaļu un rīsiem

Klasiska pildīto papriku recepte — maltās gaļas un rīsu pildījums. Vislabāk izvēlēties tieši zaļās paprikas, jo tam atšķirībā no citu krāsu paprikām piemīt vēlamais rūgtenums.

Pildīšanai paredzētajām paprikām svarīga forma.

FOTO: Shutterstock.com

Pildīšanai paredzētajām paprikām svarīga forma.

1,5 stunda, 3 porcijas

 Sastāvdaļas: 

• 220 g rīsu

• 1 sīpols

• 1 ēd. k. eļļas

• 250 g jauktas maltās gaļas

• 1 ola

• pipari, sāls

• 3 zaļas paprikas, 1 sarkana paprika

• 1 mazā bundža konservētu tomātu savā sulā

• 125 ml sausa baltvīna

• baziliks, oregano

 

Pagatavošana:

Reklāma
Reklāma

 1. Uzvāra rīsus. Pannā sakarsētā eļļā mazliet apcep sīki sagrieztu sīpolu un novieto maliņā padzist. Bļodā ieliek malto gaļu, iesit olu, pievieno apceptos sīpolus, sāli un piparus.

2. Gaļas masu samīca, pievieno 100 g no izvārītajiem rīsiem (pārējie rīsi paredzēti kā piedeva) un vēlreiz visu izmīca.

3. Zaļajām paprikām rūpīgi nogriež augšējās «cepurītes», izņem sēklas. No nogrieztajām «cepurītēm» izgriež kātiņus un atlikušo sagriež gabaliņos. Tāpat gabaliņos sagriež arī sarkano papriku. Izdobtās zaļās paprikas piepilda ar gaļas masu.

4. Katliņā (vēlams, ar pabiezu dibenu, lai nepiedeg) ielej konservētos tomātus ar visu sulu, pievieno gabaliņos sagriezto papriku. Rūpīgi ievieto pildītās paprikas tā, lai tās stāv stabili.

5. Katliņu liek uz plīts un, kad mērce ar tomātiem un papriku uzvārījusies, pielej baltvīnu. Pieber sāli (var arī nedaudz cukura, lai neitralizētu tomātu skābumu), piparus, sakapātus zaļumus. Uzliek vāku, uz nelielas uguns vāra aptuveni 50 minūtes. Pasniedz ar rīsiem — tos pirms tam var noskalot karstā ūdenī, ja padzisuši.

 

 ILZES PADOMI: PILDĪŠANAI PAREDZĒTAJĀM PAPRIKĀM SVARĪGA FORMA

• Pērkot papriku pildīšanai, jāpēta tās forma — ja pildīs gareniski grieztās pusītēs, rūpīgāk jāaplūko sāni; ja vertikālās, uzmanība jāpievērš paprikas galam, vai tas būs gana stabils.

• Lai pildītās paprikas izdotos, jālūko arī pēc piemērota trauka. Ja receptē paredzēts paprikas cept cepeškrāsnī, derēs jebkurš cepamais trauks — gan stikla, gan keramikas, galvenais, lai papriku pusītes tajā var ērti savietot. Savukārt, ja paprikas paredzēts sautēt katlā (kā receptē ar zaļajām paprikām), būs drošāk, ja katlu pieliksiet pilnu, tad paprikas turēsies stabili un gatavošanas laikā neapgāzīsies.

• Pildīšanai droši var pirkt arī mazliet apvītušas paprikas, tās bieži vien ir krietni lētākas (piemēram, tirgū). Svarīgāk pievērst uzmanību tam, vai paprikas nav iebojājušās. Bojātā vieta parasti ir tumšāka un mīkstāka. Griežot papriku salātiem, šādas bojātas vietas var vienkārši izgriezt, bet pildīšanai gan tādas nederēs — lai pildījums neiztecētu, paprikai jābūt veselai.

 

Recepti iesaka Ilze Klapere, žurnāls Dienas ēdieni 2012/6

 

Sastāvdaļas