Pēdējie ziemas dārzeņi ar drupačām
Ja dārzeņu vietā būtu sulīgi augļi, sanāktu ātrā drupačkūka! Bet – nekā, būs sātīgs pamatēdiens, kuram virsnoti piešķir plānas, pikantas desas ripiņas. Ideāli, ja vari piešķēlēt spāņu tradicionālo čoriso – cieti žāvētu vai vītinātu ar pamatīgu paprikas un čili piedevu, taču tikpat labi sanāk ar latvisko cauraudzīti.
Sastāvdaļas:
600–800 g ķirbja, sagriezta nelielos kubiņos
2 burkāni, sagriezti ripiņās
1 puravs (baltā daļa), sagriezts ripiņās
1 sīpols, sakapāts
2 daiviņas ķiploka, sakapātas
100 g čoriso vai cauraudža, sagriezta plānos salmiņos
100 g rupja maluma miltu
100 g sviesta
75 g rīvēta parmezāna vai cita cieta pikanta siera
50 g sēkliņu un riekstu maisījuma (ķirbju, saulespuķu, linsēklu, ciedru, drupinātu lazdu riekstu)
sāls, pipari, garšvielas pēc gaumes
2 ēdk. olīveļļas cepšanai
Gatavošana:
1. Pannā uzkarsētā eļļā uz nelielas uguns apcep sīpolus, līdz tie zeltaini un mīksti, tad pievieno ķiplokus, puravus un čoriso vai cauraudzi un turpini cept 5 minūtes apmaisot. Pievieno burkānus un ķirbi, uzliec vāku un 20–30 minūtes turpini cept, līdz dārzeņi ir mīksti. Ja nepieciešams, pievieno nedaudz ūdens.
2. Kamēr dārzeņi cepas, sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un pagatavo drupačas: bļodā iesijā miltus, ierīvē sieru un aukstu sviestu (dari to ar rupjo rīvi!), pievieno sēkliņu un riekstiņu miksli un ar pirkstiem sastrādā šos produktus drupačās! Ja vēlies, sasāli, sapiparo un pievieno garšvielas.
3. Liec sautētos dārzeņus karstumizturīgā traukā, vienmērīgi pārkaisi ar drumstalām un liec cepeškrāsnī cepties uz 20 minūtēm. Pasniedz karstu!
Izmēģini:
• Ja izmanto čoriso, skaties, lai tā būtu paredzēta cepšanai – desiņa būs sulīgāka!
• Ja ģimenē vai draugu lokā ir veģetārieši, aizstāj čoriso vai cauraudzi ar pāris nelieliem sīpoliem!
Recepti iesaka žurnāla 100 labi padomi galvenā redaktore Signe Šēnfelde
Foto: Rojs Maizītis