Pilau rīsi
Nedaudz atšķirīgs, ļoti garšīgs veids, kā pagatavot rīsus austrumnieku stilā.
Sastāvdaļas:
400 g rīsu
1 ēdk. eļļas
4 ēdk. sviesta
1/2 tējk. romiešu ķimeņu
1 kanēļa standziņa vai 1/3 tējk. malta kanēļa
1/2 tējk. kurkumas
1 lauru lapa
4 zaļā kardamona pākstis
3 krustnagliņas
1/2 tējk. fenheļa sēklu
2 sīpoli, sagriezti
100 g saldētu vai svaigu zaļo zirnīšu
sīki sagrieztas sarkanās paprikas
2 sīki sagriezti burkāni
2 tējk. sāls
piparmētru vai/un koriandra lapas, sagrieztas
Gatavošana:
1. Noskalo rīsus vairākos ūdeņos un iemērc uz pusstundu aukstā ūdenī.
2. Uzkarsē katliņā sviestu, 2 minūtes apgrauzdē garšvielas. Tad pieliec sīpolu un cep uz mazas uguns, līdz tas mīksts un zeltaini brūns. Pieber citus sagrieztos dārzeņus, cep 2 minūtes, tad pieber rīsus, apmaisi. Pielej 800 ml ūdens, pieber sāli un uzvāri. Turpini vārīt uz nelielas uguns 5 minūtes
3. Uzliec katlam vāku, liec cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 130 grādiem, vai uz ļoti mazas uguns. Sautē vēl 10 minūtes. Iemaisi piparmētras vai/un koriandru un pasniedz ar kariju (karija sautējumu) vai jebkuru zivi vai gaļu.
Recepte: žurnāls 100 labi padomi 2013/2