Vistas gaļas terīne
Šo recepti pārvedu no Argentīnas ceļojuma, tikai tur to sauc par pudiņu. Mums pudiņš asociējas ar ko saldu, tāpēc to ierosinu saukt par terīni vai – vēl saprotamāk latviešiem – sacepumu.
Terīnes pagatavošana ir vienkārša – nepieciešama vārīta vistas gaļa. Šai misijai vispiemērotākie ir šķiņķi, jo tie nav dārgi, bet ēdiens sanāk sulīgāks, nekā gatavots no filejas. Un ir vēl viens iemesls, kāpēc šis ēdiens ir tik izdevīgs: tam ir lielisks blakusprodukts – buljons.
8 porcijas
Sastāvdaļas:
Buljonam
½ kg vistas šķiņķu (vari izmantot arī kājas)
1 sīpols
lauru lapa, krustnagliņa, daži smaržīgie pipari (virces), sāls pēc garšas
Pudiņam
250 ml gaišā alus (var aizstāt ar pienu)
5 šķēles maizes (vēlams, pelēkās, bet var arī baltās)
300 g vārītas vistas gaļas
2 olas
1 ēdk. pētersīļu zaļumu, kapātu
½ tējk. kaltēta oregano (raudenes)
sāls, malti melnie pipari pēc garšas
Gatavošana:
1. Katliņā uzvāri ūdeni ar sīpolu, lauru lapu, dažiem smaržīgajiem pipariem, krustnagliņu un sāli. Verdošajā šķidrumā liec vārīties vistas šķiņķu, vāri aptuveni 20 minūtes - pārbaudi ar dakšiņu: ja gaļa nāk nost no kaula, ir gatavs.
Padoms: buljons ledusskapī glabājas 2 dienas. Ja neplāno vārīt zupu tuvākajās dienās, sasaldē to!
2. Izklāj ar cepamo papīru un ietauko kantainu cepamo formu. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Uzkarsē un dažas minūtes pavāri alu (ja gatavo ar pienu, to tikai uzkarsē!), aplej maizi, ļauj dažas minūtes ievilkties, tad saspaidi ar dakšiņu.
3. Sagriez kubiņos vistas gaļu un pievieno maizei, piejauc arī pārējās sastāvdaļas. Sablenderē viendabīgā masā. Liec formā un cep sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 40–45 minūtes. Ja sāk apdegt, apklāj terīni ar foliju.
4. Gatavu nedaudz atdzesē, izņem no formas un pasniedz sagrieztu šķēlēs ar zaļiem salātiem.
Padoms: ja mājās ir virtuves kombains vai blenderis ar pievienojamu smalcināmo trauku, tad neapēsto maizi (gan balto, gan pelēko) vari sasmalcināt un glabāt neliela izmēra kastītēs saldētavā. Šāda svaiga rīvmaize, uz pusēm sajaukta ar rīvētu sieru, lieliski der sacepumu pārkaisīšanai, panēšanai, kotletēm.
Pusdienotāju klubiņa yummy vadītājas Daigas Klipas garšīgā ideja
Recepte: žurnāls 100 labi padomi 2012/aprīlis