Jēra cepetis izsmalcinātām vakariņām
Jēra gaļa ir nedaudz specifiskāka par ierasto cūkgaļu, vistas vai liellopu gaļu. Palutini sevi un savus mīļos ar īpašākām vakariņām. Turklāt šo maltīti droši var baudīt arī tie, kuri slimo ar cukura diabētu.
8- 10 porcijas.
Pagatavošanas laiks - 2-3 h
Vienā porcijā: OBV-36; T-30; OGĻH-29; Kcal – 544; MV- 2,4
Nepieciešamās sastāvdaļas:
2 kg jēra gaļas (vislabāk kājas gabals)
2 sīpoli
8-10 ķiploka daiviņas
1-2 rozmarīna zariņi
melnie un smaržīgie pipari ( virces)
½ tējkarote sāls
2 kg kartupeļu
2-3 svaigi timiāna zariņi
2 ēdamkarotes maltas saldās paprikas
2 ēdamkarotes eļļas
Pagatavošanai – cepeša maiss, karstumizturīga veidne cepšanai
Pasniegšanai – smalki sakapāta kinza vai zaļumi pēc izvēles
Pagatavošanas gaita:
Jēra gaļu noskalo un nosusina. Sīpolus un ķiploka daiviņas notīra.
Piestā sagrūž aptuveni 2 ēdamkarotes piparu, pievieno pustējkaroti sāls
Gaļā izdara pāris griezumus, kuros ieliek rozmarīna pušķīšus un 4-5 ķiploka daiviņas. Gaļu ierīvē ar piparu un sāls maisījumu, liek cepeša maisā, pievieno sīpolus un vēl 2 ķiploku daiviņas.
Uzkarsē cepeškrāsni uz 200°C un liek cepties gaļu.
Kartupeļus notīra, sagriež šķēlēs un liek veidnē. Pievieno smalki sakapātas atlikušās ķiploku daiviņas, papriku un eļļu. Samaisa un liek cepties tad, kad cepetis ir gandrīz gatavs. Cep aptuveni 35-40 minūtes (cepšanas laiks ir atkarīgs no cepeškrāsns veida un kartupeļu šķirnes).
Gaļu pasniedz sagrieztu šķēlēs kopā ar kartupeļiem un salātiem pēc izvēles.
Recepte un foto no http://msdpacientiem.lv/