Cūkas pavēdere ar seleriju un ābolu biezeni un kaņepēm
Raimonds Zommers uzskata, ka Latvijas produkti ir fantastiski - tos var likt katlā vai uz pannas un veidot mūsdienu latviskās virtuves garšu. Te viņš piedāvā cūkas pavēderi ar seleriju un ābolu biezeni un kaņepēm. Gatavo un izbaudi!
4 porcijas
Pagatavošana – ilgi
Presētajai pavēderei:
1 kg cūkas cauraudža
2 ēd. k. sāls
1 tējk. maltu melno piparu
5 sakapātas kadiķogas
1 ēd. k. Dansukker
nerafinētā cukurniedru
cukura
4 ķiploka daiviņas
2 timiāna zariņi
1 rozmarīna zariņš
1 tējk. sinepju sēklu
Biezenim:
300 g notīrītu sakņu seleriju
350 g ābolu
70 g sviesta
500 g piena
sāls
Ceptam ābolam:
1 liels ābols
2 ēd. k. Dansukker kanēļa
cukura
1 tējk. citronu sulas
1 ēd. k. rapšu eļļas
1⁄2 tējk. malta kanēļa
Mērcei:
150 ml vistas buljona
2 ēd. k. miltu
sāls, malti melnie pipari
izmanto plāti, uz kuras
cepās pavēdere
Pasniegšanai:
4 ēd. k. kaņepju pulvera
1. Pagatavo garšvielu maisījumu: visas garšvielas un garšaugus, kas domātas pavēderei, piestā rupji saberž.
2. Gatavo gaļu: sagatavoto pavēderi ierīvē ar
garšvielu maisījumu un vismaz uz 3 stundām
ieliek ledusskapī, lai marinējas. Vēl labāk, ja atliek
laika marinēt 12 stundas. Pēc tam liek uz
cepešplāts, ievieto 120 grādu karstā cepeškrāsnī un cep ~
2 stundas. Tad izņem laukā, uzliek slogu un atstāj, lai
atdziest. Sagriež gabalos, liek karstā pannā un no visām pusēm
apcep. Uz 5 minūtēm ievieto 180 grādu karstā cepeškrāsnī.
3. Sagatavo biezeni: selerijas sagriež mazos kubiņos,
ber katlā, pielej pienu un izvāra mīkstas. Tikmēr nomizo
ābolus un sagriež kubiņos. Ber pannā ar izkausētu sviestu un
cep mīkstus. Selerijas kopā ar āboliem sablendē – pēc
vajadzības pievieno vārīto pienu un sviestu. Pieber sāli.
4. Cep ābolu: to nomazgā un sagriež 1 cm biezās šķēlēs. Liek bļodā, pievieno citronu sulu, eļļu un kanēļa cukuru un rūpīgi samaisa. Liek uz plāts, ievieto 180 grādu karstā cepeškrāsnī un cep ~ 10 minūtes.
5. Vāra mērci: cepešplāti, uz kuras cepās cauraudzis, liek uz plīts, tajā ielej buljonu un vāra, līdz no plāts atdalās viss sacepums. Izkāš un ielej katliņā. Miltus ieber bļodiņā, rūpīgi iejauc aukstā ūdenī tā, lai nav neviena kunkuļa, un lēnā strūklā lej vārošā mērcē. Samaisa un pievieno garšvielas.
6. Šķīvī ieliek biezeni, tajā ieliek gaļu. Ar karoti uzber kaņepes blakus gaļai, klāt pasniedz mērci un cepto ābolu.
Avots: "Zommers. Mūsdienu virtuve", www.whitebook.lv