Sivēna vaigi ar burkāniem, cukīni un mērci
Raimonds Zommers uzskata, ka Latvijas produkti ir fantastiski - tos var likt katlā vai uz pannas un veidot mūsdienu latviskās virtuves garšu. Te viņš piedāvā sivēna vaigus ar burkāniem, cukini un mērci. Gatavo un izbaudi!
4 porcijas
Pagatavošana – vidēji ilgi
Sivēnam:
1 kg piena sivēna vaigu
100 ml rapšu eļļas
1 timiāna zariņš
sāls, malti melnie pipari
Karamelizētiem burkāniem:
600 g mazu burkānu
3 ēd. k. viršu medus
200 g sviesta
1 tējk. sinepju sēklu
sāls
Pasniegšanai:
1 cukīni
2 ēd. k. jāņogu
Mērcei:
2 l cūkgaļas buljona
1 burkāns
1 sīpols
3 ķiploka daiviņas
100 g Dansukker nerafinētā
cukurniedru cukura
300 ml sarkanvīna
1 ēd. k. tomātu pastas
2 ēd. k. olīveļļas
2 laurlapas
5 melnie piparu graudiņi
2 svaigi timiāna zariņi
2 svaigi rozmarīna zariņi
1. Gatavo mērci: burkānu, sīpolu un ķiploku nomizo un sagriež gabalos. Katlā sakarsē olīveļļu, iemaisa tomātu pastu un apcep. Pievieno sagrieztos dārzeņus, laurlapas, piparus un sautē ~ 10 minūtes. Pielej vīnu un vāra, līdz šķidrums samazinājies par divām trešdaļām. Tad pievieno cukuru un buljonu, vāra ~ 40 minūtes un izkāš. Lej atpakaļ katlā un turpina vārīt, kamēr sabiezē līdz mērces konsistencei.
2. Pirms pasniegšanas mērcē iemaisa timiānu un rozmarīnu, pakarsē vēl 3 minūtes, tad garšaugus izņem un mērci vēlreiz uzvāra.
3. Karamelizē burkānus: burkānus nomizo un blanšē. Katlā liek sviestu, medu, sāli un sinepju sēklas un karsējot sparīgi maisa, līdz izkusušais sviests sajaucas ar medu. Pievieno burkānus un uz lēnas uguns karsē, līdz burkāni pārklājas ar glazūru. Svarīgi, lai sviesta un medus maisījums virmo, nevis vārās.
4. Cep gaļu: vaigiem atdala cīpslas, tos pārkaisa ar sāli un pipariem. Liek pannā sakarsētā eļļā un uz mērenas uguns cep no visām pusēm gatavus. Ja vaigi ir lieli, tos uz 5 minūtēm ieliek 180 grādu karstā cepeškrāsnī.
5. Tikmēr cukīni sagriež šķēlēs un uz pannas vai grila apcep. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar sāli.
6. Uz šķīvja kārto sivēna vaigus, burkānus, cukīni un pievieno mērci. Pārkaisa ar jāņogām. Ja vēlas, pirms pasniegšanas ogas var arī iemaisīt mērcē.
Avots: "Zommers. Mūsdienu virtuve", www.whitebook.lv