Sirmais iesaka: Gaļas marinēšanas gudrības un receptes vistas, cūkas, liellopa gaļas marinēšanai

Grilētās gaļas sezona ir klāt. Apgūsti marinēšanas viltības un izmēģini trīs jaunas marinādes receptes savai dārza svētku ballītei. 

 Grilētās gaļas sezona ir klāt. Apgūsti marinēšanas viltības un izmēģini trīs jaunas marinādes receptes savai dārza svētku ballītei. 

FOTO: Shutterstock.com

Grilētās gaļas sezona ir klāt. Apgūsti marinēšanas viltības un izmēģini trīs jaunas marinādes receptes savai dārza svētku ballītei. 

  • Marinādei vienmērīgi jāpārklāj visa gaļas šķēle vai gabals, jo tā padara galu mīkstu un sulīgu.
  • Pirms grilēšanas gaļai nosusina marinādi, lai tā nepil oglēs. Ja marināde nav nosusināta, gaļa arī nevienmērīgāk izcepas.
  • Vairumu marināžu pārpalikumu var izmantot karsto mērču pagatavošanai.
  • Marinādei paredzētos garšaugus labāk sakapāt rupji, lai pirms grilēšanas tos varētu notraukt nost un tie nepiedegtu.
  • Marinādei sāli nav vēlams pievienot, jo tā padara gaļu sausu. Ar sāli pārkaisa jau izceptu gaļu.
  • Vislabāk der rupjais jūras sāls un sāls ar dūmu aromātu. 

Tā kā gaļas garša lieliski atklājas grilējot, tad pavārs Mārtiņš Sirmais iesaka izmantot dažas gudrības no savas pieredzes:

  • Viena no pamatgaršām, kas neliks vilties, ir saldā un skābā kombinācija. Abas šīs garšas ir pieejamas sezonas produktos, tāpēc atrast gardāko kombināciju nebūs grūti.
  • Tiem, kam dūmu garša un aromāts sniedz baudījumu un to labprāt izjustu vēl izteiktākās niansēs, oglēm ir vērts pievienot kadiķa zariņu. Tas sniegs ļoti patīkamu aromātu un garšu grilētajai gaļai.
  • Ja neesi dūmu garšas piekritējs, izmanto kumīna sēklas, anīsu vai citrusaugus, jo šīs garšas ļoti labi nomāks dūmojumu.
     

Gaļai piestāv arī ķimenes, kaņepju sēklas un dilles. Gaļas ēdienus iesaku papildināt ar mārrutkiem un upeņu vai ķiršu koka lapām, tādā veidā piešķirot neierastu garšu un aromātu.

 

 

Ķiploku un garšaugu marināde cūkgaļai
Sevišķi piemērota cūkgaļai. Marinē gaļas šķēles vai gabaliņus vismaz 5 stundas.


Nepieciešams:

  • 300 ml olīveļļas
  • 1 citrons
  • 4-5 ķiploka daiviņas
  • 1 svaiga sarkanā čili pāksts
  • 4 bazilika zariņi
  • 2 rozmarīna zariņi
  • 2 timiāna zariņi
  • 1 ēdk. pikantu sinepju

Citronam norīvē miziņu un izspied sulu. 2. Garšaugus, ķiplokus un čili sakapā un samaisi ar citrona miziņu, sulu, eļļu un sinepēm. Cep vai grilē.

 

Citronu un ingvera marināde putna gaļai
Piemērota vistas un tītara. Marinē 2-3 stundas.

Nepieciešams:

Reklāma
Reklāma
  • 8 ēdk. olīveļlas
  • 2 citroni
  • 1 ēdk. sojas mērces
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1-2 tējk. sakapāta ingvera
  • 1/2 tējk. rupji saberztu krāsainu piparu graudiņu
     

Ķiplokus nomizo un sakapā. Citroniem norīvē miziņu un izspied sulu. Visus produktus rūpīgi samaisi.


Pikantā marināde ar medu liellopam
Vislabāk piemērota liellopa gaļai. Gabaliņus vai šķēles liec siltā marinādē marinē 10 – 12 stundas.

 

Nepieciešams:

  • 200 ml sojas mērces
  • 200 ml sezama eļļas
  • 100 ml šerija
  • 3-4 ēdk. medus
  • 1-2 tējk. sarīvēta ingvera
  • 5 ķiploka daiviņas
  • malti melnie pipari

Ķiplokus nomizo un izspied caur spiedi. Katliņā uzvāri sojas mērci kopā ar eļļu, šeriju un medu. Pievieno ingveru, ķiplokus un piparus. 

 

 

"100 labi padomi" 

 

Sastāvdaļas