Viena kartupeļu biezputra, trīs receptes
Kristīne Deiliko, bloga kristinesreceptes.lv autore, sadarbībā ar “Dobeles dzirnavnieku” piedāvā vairākas receptes, kā celt galdā kartupeļu biezputru: “Ja ir steiga vai apstākļi, kad nav ērti mizot un vārīt īstos kartupeļus – izbraukumos uz laukiem, ceļojumos, darbā, tad ļoti labi var izmantot šo biezeni. Darbā un ceļojumā tas ir pavisam vienkārši – uzlejot karstu ūdeni, izmaisot un pievienojot gaļas konservus vai zaļumus. Mājās var uzliet ūdeni sajauktu ar pienu un sviestu.”
Kartupeļu biezputra ar dillēm kā piedeva pie aukstās
zupas
“Recepti noskatījos no leišiem. Man vienmēr ir paticis, ka viņi
pasniedz auksto zupu un blakus uz šķīvīša kartupeļus dažādos veidos
– vienkārši vārītus, vārītus apceptus vai kartupeļu biezputru – kā
kurā vietā. Un, ēdot paņem uz karotes kartupeļus, un tad ar to kopā
ēd zupu.”
Auksto zupu var pagatavot pavisam vienkārši: marinētas bietes ar
visu marinādi + svaigs gurķis + dilles + loki + vārītas olas +
kefīrs. Ar kartupeļu biezputru, ko pagatavo no “Dobeles
dzirnavnieka” kartupeļu biezputras maisījuma, tā ir ideāla
kombinācija.
Kartupeļu biezputra ar gaļas konserviem
Lieliskas pusdienas darbā vai ceļojumā. Tikai uzlej karsts ūdens
“Dobeles dzirnavnieka” kartupeļu biezputras maisījumam un pievieno
gaļa. Gaļa parasti ir kopā ar želeju. Ja gribi stingrāku, tad
nepievieno želeju vai pievieno mazāk ūdens, nekā norādīts uz
paciņas. Želeja siltumā paliks šķidra un var daļēji aizstāt
ūdeni.
Kartupeļu sacepums jeb īru ganu pīrāgs
Recepte lielākai ēdāju kompānijai. Tev būs vajadzīga maltā gaļa un
“Dobeles dzirnavnieka” kartupeļu biezputras maisījums, kā arī
garšvielas pēc izvēles.
1. Apcep malto gaļu ar garšvielām: majorānu, sāli, pipariem, čili,
tomātu pastu, ķiplokiem vai lokiem.
2. Cepamtraukā liec kārtu saceptās maltās gaļas.
3. Sagatavo ar ūdeni, pienu un sviestu kartupeļu biezputru.
Pievieno nedaudz sāls pēc garšas. Klāj virsū maltās gaļas
kārtai.
4. Izkausē sviestu, pusminūti apcep piecās daiviņas sasmalcinātu
ķiploku, pievieno dilles. Pārlej kartupeļus ar sviesta, ķiploku,
diļļu maisījumu un liec cepamtrauku cepeškrāsnī uz 10-15 minūtēm.
Pēc tam vēl pāris minūtes ļauj, lai kartupeļi nedaudz apcepas un
“sadraudzējas” ar gaļu.
Sasmalcini lokus, dilles, pētersīļus (pavasarī tie var būt arī
lakši), samaisi ar extra virgin olīveļļu un pasniedzot pārklāj
kartupeļiem.
Lai labi garšo!