Ar āboliem pildīts vistas cepetis. Mārtiņdienas galdam!
Latvieši Mārtiņdienā ēda vistu vai gaili un gāja budēļos. Šeit viegli viegla recepte vistas cepetim.
Sastāvdaļas:
Vista – 1 gab.
Āboli – 3 gab.
Rozīnes – 1 sauja
Ķiploks – 3 daiviņas
Rozmarīns – 3 zariņi
Medus – 1 – 2 ēdamk.
Sviests – 1 ēdamk.
Čili pulveris – 2 tējk.
Sāls, pipari – pēc garša
Piedevas:
Burkāns – 3 gab.
Pastinaks – 2 gab.
Kālis – 2 gab.
Rācenis – 1 gab.
Sviests – 1 – 2 ēdamk.
Ķiploks – 2 gab.
Rozmarīns – 1 zariņš
Sāls, pipari – pēc garšas
Pagatavošana:
Nomizo ābolus, attīra no sēkliņām, sagriež gabalos un sajauc ar
rozīnēm un medu. Pievieno 1 tējkaroti čili, 1 zariņu rozmarīna un 1
daiviņu sasmalcināta ķiploka. Pārējo rozmarīnu un ķiploku
sasmalcina, sajauc ar čili, izkausētu sviestu un apsmērē vistu gan
no iekšpuses, gan ārpuses.
Vistu pilda ar āboliem un aizsien ar diegu, lai pildījums
neizbirst.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 170°C, pildīto vistu cep aptuveni 1,5 – 2
h.
Gatavo krāsnī ceptas saknes. Tās notīra un sagriež vienāda lieluma
gabalos.
Ķiplokam noņem tikai ārējo mizu un veselu liek pie dārzeņiem – tā
tas saglabās visas garšas.
Dārzeņus sajauc ar sasmalcinātu rozmarīnu, sāli, pipariem un
sviestu.
Kad cepetis gandrīz gatavs, liek krāsnī dārzeņus. (Tāpat kā cepeti,
saknes un ķiploku cep noslēgtā traukā, folijā vai folijas
plēvē.)
Atceries!
Cepeti vari cept arī folijā, folijas plēvē vai čuguna katliņā ar
vāku. Tad viss šķidrums paliks traukā un cepetis būs sulīgāks.
Iesaka: Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis