Pagatavo vistu franču gaumē: "coq au vin" jeb cālis vīnā
Kā pagatavot vistu vienkārši, bet „ar pipariņu”? Izmēģini franču tradicionālo recepti coq au vin jeb cālis vīnā! Par tā izcelsmes reģionu uzskata Burgundiju, tāpēc arī standarta receptē cālis tiek sautēts spēcīgā burgundietī, taču tikpat labi to var gatavot jebkurā citā franču vīnā, pat baltvīnā (ieteicams tiem, kurus, mulsina sarkanvīnā sautētā cāļa krāsa).
Oriģinālajās franču receptēs runā par cāli (vislabāk - viengadīgu), taču pēdējā laikā pat labākajos franču restorānos lielākoties izmanto vistu, turklāt visu vistu (sadalītu gabalos), nevis atsevišķas daļas. Vistu sautē tādā pašā vīnā, kādu paredzēts dzert pie ēdiena. Coq au vin tradicionāli pasniedz ar franču baltmaizi jeb bageti.
coq au vin burgundiešu gaumē
Sastāvdaļas:
1 vidēji liela Ķekavas vista
sāls, malti pipari
40 g sviesta
125 g kūpināta šķiņķa vai speķa
1 sīpols
1 ēdk. miltu
1 pudele sarkanvīna, vislabāk – burgundieša
3 ēdk. konjaka
2 ķiploka daiviņas
150 g šampinjonu
zaļumi: rozmarīns, laurlapa, timiāns, pētersīlis - pēc
vēlēšanās
Gatavošana:
1. Vistu noskalo, nosusini un sagriez gabalos. Katru gabalu ierīvē
ar sāli un pipariem un nelielā sviestā apcep zeltaini dzeltenu no
visām pusēm.
2. Šķiņķi vai speķi sagriez mazos gabaliņos. Sīpolu nomizo un
sakapā. Sīpolu un speķi pievieno vistai un uz mazas uguns cep 10
minūtes. Pārkaisi ar miltiem un rūpīgi samaisi. Nomizo ķiploku,
sakapā un ieber pannā.
3. Pielej vīnu un, ja vēlies, pievieno buntītē sasietus garšaugus.
Strauji uzvāri un uz mazas uguns sautē 35-40 minūtes. 5 minūtes
pirms sautēšanas beigām pielej konjaku.
4. Šampinjonus notīri un sagriez plānās šķēlītēs. Citā pannā
sakarsē atlikušo sviestu, ieber šampinjonus, apcep un pārkaisi ar
sāli. Pirms pasniegšanas galdā pievieno vistai.