Grilēts ķirbis ar siera groziņiem un gaileņu mērci
Sezonālās vietējās ogas - dzērvenes vai jāņogas, sniegs ne tikai svaigu garšu svētku ēdieniem, bet arī der jebkura izcila deserta pagatavošanai.
Sastāvdaļas:
500g svaiga ķirbja
300g sarīvēta cietā siera (Gran Moravia, Gran Leo vai
Parito)
1 rozmarīna zariņš
2 ķiploka daiviņas
Gaileņu mērcei:
300g svaigu vai saldētu gaileņu
300ml saldā krējuma 35%
2 ēd.k. sviesta
zaļumi
sāls, pipari
Pagatavošana:
Ķirbi nomizo, izgriež sēklas. Mīkstumu sagriež daiviņās, pārkaisa
ar sāli, pipariem, smalki sakapātu ķiploku un rozmarīnu. Grilē no
abām pusēm līdz ķirbis ir gatavs.
Gatavo siera groziņus. Sarīvētu sieru sadala četrās daļās. Katru
porciju atsevišķi uzber uz cepamā papīra (veidojot apli) un
grilē līdz siers izkūst. Četras bļodiņas apgriež otrādi un uz tām
izkārto kausēto sieru. Sieram atdziestot tas sacietēs un
ieņems nepieciešamo formu.
Gatavo gaileņu mērci. Pannā uzkarsē eļļu, pievieno sviestu un apcep
gailenes. Pievieno saldo krējumu un karsē uz nelielas uguns līdz
mērce sabiezē. Gatavai mērcei pievieno sasmalcinātus zaļumus, sāli
un svaigi maltus piparus pēc garšas. Visu servē uz šķīvjiem un
uzreiz pasniedz.
Vairāk receptes, idejas par ēdienu gatavošanu un dekoriem svētku galdam var atrast www.ziemassvetki.borjomi.lv.